Poreklo prezimena, selo Pope (Tutin)

3. januar 2021.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Pope, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo Pope je u ravni na blagim stranama Populje i Popovog Potoka, oko kojih se prostiru močvarne livade. U narodu se priča da ime selu dolazi po popovima (Staniši i Stanislavu) koji su ovde živeli pre 200 godina. U susednom selu Kočarniku tada je živeo pski Fetah—paša, koji je naredio da se popovi presele u njegovo selo.

Oni pa to nisu pristali; dali su mu kumstvo i jedan deo svoje zemlje samo da ih ostavi na miru. Paša je posekao Ciganina na mestu gde ga je sreo i to je postala međa između Popa i Kočarpika. Ganići su kasnije oterali popove koji su se nekuda odselili.

Zemlje i šume.

Na starije stanovništvo podsećaju topografski nazivi krajeva: Popova Glava (utrina), Duvaripe (livade), Kaprlj (livade i njive), Karina Glava, Cigansko Brdo (šume, utrine), Markov Do, Salakuša i Vrtače (njive).

Starine u selu.

U sredini sela ·je očuvano staro srpsko groblje i crkvive u njemu. Grobovi su pokriveni velikim pločama. Tu je molitva kad se nose krstovi na mali Spasovdan. Na Popljaiskom Brdu je još jedno staro srpsko groblje.

Ostaci starih kuća vide se u Duvarinama i Vrtačama gde su sada bačije.

Vode.

Glavne vode u selu su: Crkvina, Radunka, Velika Česma i Banjevac.

Tip sela.

Selo se deli na mahale u kojima su kuće grupisane. Glavne mahale su: Tupik (Tupičak), Osredak i Međudupci.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva počeš su dodavši u Pope posle iseljavanja pomenutih popova.

Stanovnici su:

-Staševići (10 k.) (s. Nikoljdan) koji su došli iz sela Bezjova u Kučima pre osam pojaseva. Pobegli su od krvi kod svojih rođaka Ganića u Rožaju koji su im dali zemlju u Godovu. Otuda su prešli u selo Pope koje je bilo opustelo. Staševića ima sem u Popama još u Dulebama 6 i u Kočarniku 5 kuća. Imaju iseljenih rođaka u Gruži (Otaševići) i Toplici.

-Zečevića (7 k., Lučindan) doseljeni su posle Staševića. Govore da su od Vasojevića. Kažu da su ranije slavili Aranđelovdan.

-Veljovići (7 k., Lučindan) došli su pre 90 godina iz Johove Vode u Bihoru, a tamo iz Rovaca.

-Radonjići (2 k., sv. Nikola) došli su iz Kuča kad i Staševići ali su neko vreme bili u Detanama.

-Vukadinovići (2 k.) došli iz Raduše; imaju rođake na Kosovu (Devet Jugovića).

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Marković

    Moji preci su se pre oko 200 godina iz ovog sela preselili u selo Gornji Krnjin kod Leposavića na Kosovu i Metohiji. I naše rodstvo zovu Kaprlji po delu sela Pope. Prezivamo se Marković, Kostović i Arsenijević po Marku, Kostu i Arseniju, Vučićevim sinovima.