Порекло презимена, село Попе (Тутин)

3. јануар 2021.

коментара: 2

Порекло становништва села Попе, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село Попе је у равни на благим странама Попуље и Поповог Потока, око којих се простиру мочварне ливаде. У народу се прича да име селу долази по поповима (Станиши и Станиславу) који су овде живели пре 200 година. У суседном селу Кочарнику тада је живео пски Фетах—паша, који је наредио да се попови преселе у његово село.

Они па то нису пристали; дали су му кумство и један део своје земље само да их остави на миру. Паша је посекао Циганина на месту где га је срео и то је постала међа између Попа и Кочарпика. Ганићи су касније отерали попове који су се некуда одселили.

Земље и шуме.

На старије становништво подсећају топографски називи крајева: Попова Глава (утрина), Дуварипе (ливаде), Капрљ (ливаде и њиве), Карина Глава, Циганско Брдо (шуме, утрине), Марков До, Салакуша и Вртаче (њиве).

Старине у селу.

У средини села ·је очувано старо српско гробље и црквиве у њему. Гробови су покривени великим плочама. Ту је молитва кад се носе крстови на мали Спасовдан. На Попљаиском Брду је још једно старо српско гробље.

Остаци старих кућа виде се у Дуваринама и Вртачама где су сада бачије.

Воде.

Главне воде у селу су: Црквина, Радунка, Велика Чесма и Бањевац.

Тип села.

Село се дели на махале у којима су куће груписане. Главне махале су: Тупик (Тупичак), Осредак и Међудупци.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва почеш су додавши у Попе после исељавања поменутих попова.

Становници су:

-Сташевићи (10 к.) (с. Никољдан) који су дошли из села Безјова у Кучима пре осам појасева. Побегли су од крви код својих рођака Ганића у Рожају који су им дали земљу у Годову. Отуда су прешли у село Попе које је било опустело. Сташевића има сем у Попама још у Дулебама 6 и у Кочарнику 5 кућа. Имају исељених рођака у Гружи (Оташевићи) и Топлици.

-Зечевића (7 к., Лучиндан) досељени су после Сташевића. Говоре да су од Васојевића. Кажу да су раније славили Аранђеловдан.

-Вељовићи (7 к., Лучиндан) дошли су пре 90 година из Јохове Воде у Бихору, а тамо из Роваца.

-Радоњићи (2 к., св. Никола) дошли су из Куча кад и Сташевићи али су неко време били у Детанама.

-Вукадиновићи (2 к.) дошли из Радуше; имају рођаке на Косову (Девет Југовића).

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Marković

    Moji preci su se pre oko 200 godina iz ovog sela preselili u selo Gornji Krnjin kod Leposavića na Kosovu i Metohiji. I naše rodstvo zovu Kaprlji po delu sela Pope. Prezivamo se Marković, Kostović i Arsenijević po Marku, Kostu i Arseniju, Vučićevim sinovima.