Poreklo prezimena, selo Godovo (Tutin)

1. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Godovo, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Godovo je u proširenju i na blagim stranama Godulje i Radešice. U sastav ovoga sela ulazi i zaselak Kraljevac.

Zemlje i šume.

Godovo se odlikuje prostranim livadama koje su u ravni pored potoka. Njive su poglavito na stranama oko kuća, a šume iznad sela.

Vode.

Izvorske vode ima svuda, dok za pojila koriste Godulju, Radešicu i Pećinski Potok. U selu je trlo interesantna pećina kroz koju teče potok. Prohodna je od ulaza do izlaza i koristi se za plandište stoke.

Tip sela.

Nazivi važnijih krajeva u seoskom hataru su: Rajinovac, Godoveko Polje, Kraljevica,  Okrugljača, Lopara, Podstijenje, Ležake, ljuta Bara (njive i dizade), Dublje, Gajevi, Kačina Glava, Molitva, Drenova i Babine Kuće (šume i utrine).

Starine u selu.

Ostaci starijeg srpskog stanovništva jesu „crkvište“ i staro groblje, Molitva i Kućišta. U starom groblju ispod puta kod Dizdarevića kuća poslednja je sahranjena snaha nekog Nikole Zekića koji je bio nastanjem u Ljugoj Bari.

Poreklo stanovništva.

Pre današnjeg stanovništva u Godovu su živeli pravoslavni Srbi i muslimani Franci. Ovi poslednji su dobili Godovo u posed, a docnije ga zamenili sa Dazdarevićima za zemlju u Rasovu kad Bijelog Polja (Bihor).

-Dazdarevići, (20 k.) došli su, po kazivanju starog Danage Dazdarevića, iz varošice Rožaja pre 200 godina. U Rožajama su bili dizdari grada pa su ih otuda proterali Klimenti Nokići. Inače su Dazdarevići kao što je rečeno, poreklom iz Rasova i rođaci tamošnjih Begovića, stare vlastele iz Polimlja (Bihor).

-Veljovići (4 k.) (slave. Lučindan) doseljeni su još pre 100 godina na Johove Vode (Gornji Vihor), a tamo su došli iz Rovaca u Crnoj Gori.

-Džogdanovići (2 k.) doseljeni su iz Biševa kod Rožaja. Poslednji su primili islam.

-Palamari, (4 k.) došli su iz Brda.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.