Poreklo prezimena, selo Babiće (Zubin Potok)

26. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Babiće, opština Zubin Potok – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo se nalazi na prisojnoj strani Oklačke reke (tu je zovu Babićka rijeka) kod njenog ušća u Vrnjačku reku i u Ibar kod mesta Zvanog Sastavci, na kome se nalazio Brnjački dvorac i škola kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša.

Od Zubinog Potoka udaljeno je oko 18 km, s njegove zapadne strane, a od Ribarića oko 8 km istočno. Atar sela graniči se sa Tutinskom opštinom.

Ime sela.

Zapadno od sela, pored Ibra, u strani je muslimansko selo Starčeviće koje pripada tutinskoj opštini. Nastanak imena ovih dvaju sela meštani vezuju za nekog starca i babu.

Starine u selu.

Ispod sela, na nekoliko stotina metara, u dolini Ibra nalazilo se crkvište i groblje koje su koristili do 1 9718. godine kada su groblje premestili na breg zbog potapanja vodom akumulacionog jezera Gazivode. Tada su meštani Babića preneli kosti svojih umrlih na novoformirano groblje uz prisustvo, kako kažu, lekarske komisije.

Ostali podaci o selu.

Selo je čisto srpsko sa svega 6 kuća (a 3 prezimena), a domaćin jedne povremeno dolazi. Svih 6 kuća su rođaci jer im je staro prezime Komatović, a ova sadašnja prezimena uzeli su po nekom svom pretku. Svoje poreklo vezuju za Crnu Goru odakle su došli pre 200 godina u susedno selo Brnjak, pa u Babiće.

Deca osnovnu školu uče u Brnjaku koja radi od 1901. godine.

Struju imaju od 1983. godine. Put do sela je dosta loš i strmen, pa se do njega teško dolazi.

Poreklo stanovništva.

-Avramovići, dve kuće. U jednoj živi stariji čovek. Pre 200 godina (šesti informatorov predak) Jovan Komatović došao iz Brnjačkog zaseoka Švikovića na aginsko imanje, na kojem su živeli neki Babići, a svi se iselili za Srbiju. Po njima je, kaže Drago Mićović (iz Oklaca) i selo dobilo ime. Informatorov deda zvao se Avram i po njemu su uzeli ovo prezime. Svoje Dalje poreklo vezuju za Kuče. Rod su sa Lukićima i Stevovićima u ovom selu. Slava Đurđica (16. XI), mala slava Pantelijevdan (9. VIII).

-Lukić, dve kuće. Došli, nekada davno (pre 200 godina) iz Kuča u susedni Brnjak na u Babiće. Ranije prezime Komatović, a ovo uzeli po pretku Luki. Rod su sa Avramovićima i Stevovićima u ovom selu. Slava Đurđica, mala slava Pantelijevdan

-Stevović, dve kuće. Prešli pre 200 godina iz susednog sela Brnjaka, a u Brnjak došli iz Kuča. Rod su sa Avramovićima i Lukićima u ovom selu. Slava Đurđica, mala slava Pantelijevdan.

IZVOR:  Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Avatar photo

Autor članka:
Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.