Порекло презимена, село Саш (Тутин)

26. децембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Саш, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село је на површи која се протеже између Буковице и Годуља. Оно је са свих страна опкољено шумом, те има изглед каквог пропланка.

Земље и шуме.

Околне шуме, које су састављене из разноврсног листопадног дрвећа, поглавито храста, носе ове називе: Погледала, Рашће, Јасење, Брњивац, Слиједе Главице, Голубињак. Хатари у селу под њивама и ливадама су: Слепаци, Локвице, Главице, Равнине, Омар (ливада), Кућишта, Слаткице, Марков Лаз, Срндаћки Бријег.

Постанак села и старине.

Саш је старо насеље иако на први поглед изгледа засновано у крчевини. О томе сведоче остаци старих кућа, гробаља и црквица.

До 1878. године Саш је био насељен православним Србима, који су се тада иселили у Топлицу и друге крајеве Србије. Остаци тога старијег становништва су црквине на Црквишту. Око ње је гробље са крстачама и роборницама од сиге. Надгробни споменици су са разним крстовима, на њима има и натписа. Очуван је један натпис из 1866 год.

Порекло становништва.

Данашње становништво је углавном досељено после 1880 године, осим Вукадиновића који су и раније ту живели. Данас у Сашу има 30 кућа.

-Вукадиновићи, 5 к. пореклом су из Брда (сл. Ђурђиц);

-Диздаревићи, 10 к. досељени из суседног села Годова;

-Хоти 10 к. пореклом из Хота,

-Чуљевићи, 5 к. род су са Чуљевићима у Дестанама.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.