Poreklo prezimena, selo Saš (Tutin)

26. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Saš, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo je na površi koja se proteže između Bukovice i Godulja. Ono je sa svih strana opkoljeno šumom, te ima izgled kakvog proplanka.

Zemlje i šume.

Okolne šume, koje su sastavljene iz raznovrsnog listopadnog drveća, poglavito hrasta, nose ove nazive: Pogledala, Rašće, Jasenje, Brnjivac, Slijede Glavice, Golubinjak. Hatari u selu pod njivama i livadama su: Slepaci, Lokvice, Glavice, Ravnine, Omar (livada), Kućišta, Slatkice, Markov Laz, Srndaćki Brijeg.

Postanak sela i starine.

Saš je staro naselje iako na prvi pogled izgleda zasnovano u krčevini. O tome svedoče ostaci starih kuća, grobalja i crkvica.

Do 1878. godine Saš je bio naseljen pravoslavnim Srbima, koji su se tada iselili u Toplicu i druge krajeve Srbije. Ostaci toga starijeg stanovništva su crkvine na Crkvištu. Oko nje je groblje sa krstačama i robornicama od sige. Nadgrobni spomenici su sa raznim krstovima, na njima ima i natpisa. Očuvan je jedan natpis iz 1866 god.

Poreklo stanovništva.

Današnje stanovništvo je uglavnom doseljeno posle 1880 godine, osim Vukadinovića koji su i ranije tu živeli. Danas u Sašu ima 30 kuća.

-Vukadinovići, 5 k. poreklom su iz Brda (sl. Đurđic);

-Dizdarevići, 10 k. doseljeni iz susednog sela Godova;

-Hoti 10 k. poreklom iz Hota,

-Čuljevići, 5 k. rod su sa Čuljevićima u Destanama.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU 1957. godine, Odeljenje društvenih nauka. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.