Порекло презимена, село Пресека (Зубин Поток)

24. децембар 2020.

коментара: 3

Порекло становништва села Пресека, општина Зубин Поток – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  и тип села.

Село се налази у долини и у странама горњег тока Врњачке реке, а испод обронке планине Мокре. Куће су груписане по махалама на братственичкој основи. Од Чечева га одваја планинска коса звана Превија чија је висина 1.288 метара, а са северозападне стране, низ долину Врњачке реке је највеће Колашинско село Брњак. Од Зубиног Потока, западно (преко Ковача и Чечева) удаљена је преко 25 km, а од села Чечева долази се доста лошим, успонитим и кривудавим путем (макадамом) преко Превије. Прилаз селу могућ је преко Брњачког моста на Ибру (код Саставака) па кроз Брњак.

Догађаји у прошлости.

На Превији су на Св. Саву 1944. r. Срби из Метохијског Подгора и Колашина водили борбу са Муслиманима и Шиптарима Дренице (харачлијама и пљачкашима) који су пошли да пале и пљачкају Колашин. Срби бранитељи успели су да спрече поход у намери Арнаута. О овоме причају и Срби учесници у овој борби из Метохијског Подгора као што су Ракић и Радомир Пумпаловић из Синаја код Истока (обојица покојни), Јеротије Мирковић из Стропца, сад из Истока и други. Овај догађај је предмет историје и треба га проучити јер је вредан пажње.

Старине у селу.

У страни, на малој заравни у средини села налази се гробље на којем има старих крстова. На неким мањим мермерним крстовима урезане су људске главе. У селу нема цркве, али мештани верују да је постојала, о чему сведочи топоним Црквина и Црквиште. У гробљу расте један орах и једна дивља крушка.

Крај села, не једној ливади, била је стара буква, „запис“ целог села. Ту се на Спасовдан до почетка ХХ века одржавао сабор житеља Пресеке и читавог Брњака. Буква је, кажу, посечена од стране паликућа из Дренице и од тада сабор организује свако село за себе. То су тзв. сеоска крста.

Догађај из недавне прошлости.

У селу су ми испричали и ово:

На Бријегу крај села 1904. год. дошлоје до велике туче између Михајловића с једне и осталих Пресечана с друге Стране око сече прућа за кошире. Тада је погинуло седморо људи, а десет је кажњено затвором. Владика је, причају даље, проклео Михајловиће. Тада их је било много више, а данас су две куће. Село је, кажу, добило име по некаквој сечи људи. Међутим, наведена туча не може се довести у везу са овом сечом јер село то име одавно носи.

Остали подаци о селу.

У селу сам забележио 18 кућа, односно домаћинстава и све чувају предање да су пре 200 година дошли из Црне Горе.

Седамнаест кућа пореклом су из Дробњака, а једна кућа у последње време прешла је из суседног Оклаца, а у Оклаце пре 200 г. прешли из Мораче.

Село је добило струју 1982. год. Деца основну школу од I до VIII разреда уче у суседном Брњаку.

Порекло сзановништва.

-Анђелковићи, 4 куће. Верују да су пре 200 година из Дробњака (Црна Гора.), прешла два брата, Аврам и Павле, од којих потичу:

-Костићи, Тодоровићи, Трифуновићи, Михајловићи и Милосављевићи. Садашње презиме носс по информаторовом прадеди Анђелку. Слава Ђурђевдан, мала слава  Свети Илија.

-Ђуровићи, секундарно презиме једне куће:

-Милосављевића, 2 куће:

-Михајловићаи 4 куће:

-Анђелковића по претку Анђелку који је имао надимак Ђура.

-Костић, 3 куће. Некада давно, пре 200 година, дошли из Дробњака. Ближи рођаци су им Тодоровићи, а нешто даљи остали у овом сслу. Садашње презимс носе по четвртом претку Кости, Тодоровом брату. Слава Ђурђевдан, мала слава Илћндан.

-Милетић, породица која је овде живела, али се одселила у Копориће код Лепосавића. Ближи су род са Тодоровићима и Костићима у овом селу, а даљи род са осталима.

-Милосављевић, 1 кућа. Дошли пре 200 година из Дробњака из Црне Горе. Ближи род су са Анђелковићима, а нешто даље рођаци су им: Костићи, Михајловићи, Трифуновића и Тодоровићи. Слава Ђурђевдан, мала слава Илиндан.

-Михајловић, 2 куће. Пре 200 година на Дробњака прешли у долину Ибра код Брњака, па убрзо у Пресеку. Род су са Костићима, Анђелковићима, Тодоровићима и Милосављевићима. Сви потичу од два брата, Павла и Аврама (седми појас). Слава Ђурђевдан.

-Станић, 1 кућа. Информаторов отац Радулс (Маљко) из Оклаца у Пресеку дошао на женино имање, пошто му таст Вучко Михајловић, није имао мушке деце. Преласком у Пресеку прихватио је женину славу Ђурђевдан и Илиндан, а слава Стапића је Свети Аранђео и Госпођиндан.

-Тодоровић, 2 куће. Пре 200 година из села Трсшњевице (Дробњак) прешли у Апско поље поред Ибра код Брњака, па су убрзо пошли уз Врњачку реку и населили се у Пресеку. Род су са свима Пресечанима изузев Станића. Ово презиме носе по четвртом претку Тодору. Слава Ђурђевдан, мала слава Илиндан.

-Трифуновић, 5 кућа. Пре 200 година дошли из Дробњака. Род су са свима из Пресекс изузев Станића, јер сви потичу од два брата, Павла и Аврама, који су се доселили у Пресеку. Слава Ђурђевдан, мала слава Илиидан.

ИЗВОР:  Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Trifunovic

    Prica o preseckoj seci mi je poznata. Zapravo su se Mihajlovici posvadjali sa Trifunovicima, jer je jedna zena iz Mihajlovica (cije ime nije poznato) svoje rodjake uvredila rekavsi da Trifunovici nikad ne bi prevezli gradju da je ona musko. Tada su oni uzeli sekire i krenuli u susret Trifunovicima. Na licu mesta mislim da je poginulo 7 osoba, dok su ostali zavrsili u zatvoru u Pristini. Nakon ovog dogadjaja Vladika je dosao da pomiri ove dve familije, ali kako Mihajlovici nisu zeleli da pristanu na pomirenje,on ih je prokleo. Od pravih Mihajlovica je ostala jos jedna kuca.

    • Alekaić Momčilo

      Poštovani,
      Da li Vam je poznato da li su u selu Preseka živeli Aleksići. Vodim poreklo od Vasilja (ili Vasiljka) Alčeksića (1814.-1904.god.) koji se doselio iz Ibarskog Kolašina krajem XIX ili početkom XX veka u Toplicu selo Krčmare. Sa sobom je doveo sina Jerotija ( 1870.- 1937.god.) i ćerke NJegosavu i Miljojku (ili Negosavu i Milojku). Na “starini” mu je ostao da živi sin čiji su potomci: Vučo ( žena mu Nevena) radili u opštini i Dragojlo koji je radio u Kosovu Polju. Slavimo Sv. Petku i letnjiu Petkovdan. Molitva nam je Spasovdan. U Krčmaru su se doselili na brdo koga su prozvali “Ćukovački breg”. Zaseok gde živimo zovu “Kolašinci”. Pored nas su potomci Komatovića. Doselio se zajedno sa kumom Čarapićem, koji se nastanio u susedno selo Točane i slavi istu slavu Sv. Petku… Sve su to činjenice koje pokazuju da verovatno vodimo poreklo iz Preseke ili Brnjaka ili… ?
      Ako pročitate ovaj mail molim vas javite mi se, ili mi pošaljite kontakt nekog ko nešto o tome zna. Unapred zahvalan ALEKSIĆ MOMČILO (Vasiljov-kov čukununuk) rođ.1955.god. u selo Krčmare, opština Kuršumlija, srez Toplički