Poreklo prezimena, selo Preseka (Zubin Potok)

24. decembar 2020.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Preseka, opština Zubin Potok – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  i tip sela.

Selo se nalazi u dolini i u stranama gornjeg toka Vrnjačke reke, a ispod obronke planine Mokre. Kuće su grupisane po mahalama na bratstveničkoj osnovi. Od Čečeva ga odvaja planinska kosa zvana Previja čija je visina 1.288 metara, a sa severozapadne strane, niz dolinu Vrnjačke reke je najveće Kolašinsko selo Brnjak. Od Zubinog Potoka, zapadno (preko Kovača i Čečeva) udaljena je preko 25 km, a od sela Čečeva dolazi se dosta lošim, usponitim i krivudavim putem (makadamom) preko Previje. Prilaz selu moguć je preko Brnjačkog mosta na Ibru (kod Sastavaka) pa kroz Brnjak.

Događaji u prošlosti.

Na Previji su na Sv. Savu 1944. r. Srbi iz Metohijskog Podgora i Kolašina vodili borbu sa Muslimanima i Šiptarima Drenice (haračlijama i pljačkašima) koji su pošli da pale i pljačkaju Kolašin. Srbi branitelji uspeli su da spreče pohod u nameri Arnauta. O ovome pričaju i Srbi učesnici u ovoj borbi iz Metohijskog Podgora kao što su Rakić i Radomir Pumpalović iz Sinaja kod Istoka (obojica pokojni), Jerotije Mirković iz Stropca, sad iz Istoka i drugi. Ovaj događaj je predmet istorije i treba ga proučiti jer je vredan pažnje.

Starine u selu.

U strani, na maloj zaravni u sredini sela nalazi se groblje na kojem ima starih krstova. Na nekim manjim mermernim krstovima urezane su ljudske glave. U selu nema crkve, ali meštani veruju da je postojala, o čemu svedoči toponim Crkvina i Crkvište. U groblju raste jedan orah i jedna divlja kruška.

Kraj sela, ne jednoj livadi, bila je stara bukva, „zapis“ celog sela. Tu se na Spasovdan do početka HH veka održavao sabor žitelja Preseke i čitavog Brnjaka. Bukva je, kažu, posečena od strane palikuća iz Drenice i od tada sabor organizuje svako selo za sebe. To su tzv. seoska krsta.

Događaj iz nedavne prošlosti.

U selu su mi ispričali i ovo:

Na Brijegu kraj sela 1904. god. došloje do velike tuče između Mihajlovića s jedne i ostalih Presečana s druge Strane oko seče pruća za košire. Tada je poginulo sedmoro ljudi, a deset je kažnjeno zatvorom. Vladika je, pričaju dalje, prokleo Mihajloviće. Tada ih je bilo mnogo više, a danas su dve kuće. Selo je, kažu, dobilo ime po nekakvoj seči ljudi. Međutim, navedena tuča ne može se dovesti u vezu sa ovom sečom jer selo to ime odavno nosi.

Ostali podaci o selu.

U selu sam zabeležio 18 kuća, odnosno domaćinstava i sve čuvaju predanje da su pre 200 godina došli iz Crne Gore.

Sedamnaest kuća poreklom su iz Drobnjaka, a jedna kuća u poslednje vreme prešla je iz susednog Oklaca, a u Oklace pre 200 g. prešli iz Morače.

Selo je dobilo struju 1982. god. Deca osnovnu školu od I do VIII razreda uče u susednom Brnjaku.

Poreklo szanovništva.

-Anđelkovići, 4 kuće. Veruju da su pre 200 godina iz Drobnjaka (Crna Gora.), prešla dva brata, Avram i Pavle, od kojih potiču:

-Kostići, Todorovići, Trifunovići, Mihajlovići i Milosavljevići. Sadašnje prezime noss po informatorovom pradedi Anđelku. Slava Đurđevdan, mala slava  Sveti Ilija.

-Đurovići, sekundarno prezime jedne kuće:

-Milosavljevića, 2 kuće:

-Mihajlovićai 4 kuće:

-Anđelkovića po pretku Anđelku koji je imao nadimak Đura.

-Kostić, 3 kuće. Nekada davno, pre 200 godina, došli iz Drobnjaka. Bliži rođaci su im Todorovići, a nešto dalji ostali u ovom sslu. Sadašnje prezims nose po četvrtom pretku Kosti, Todorovom bratu. Slava Đurđevdan, mala slava Ilćndan.

-Miletić, porodica koja je ovde živela, ali se odselila u Koporiće kod Leposavića. Bliži su rod sa Todorovićima i Kostićima u ovom selu, a dalji rod sa ostalima.

-Milosavljević, 1 kuća. Došli pre 200 godina iz Drobnjaka iz Crne Gore. Bliži rod su sa Anđelkovićima, a nešto dalje rođaci su im: Kostići, Mihajlovići, Trifunovića i Todorovići. Slava Đurđevdan, mala slava Ilindan.

-Mihajlović, 2 kuće. Pre 200 godina na Drobnjaka prešli u dolinu Ibra kod Brnjaka, pa ubrzo u Preseku. Rod su sa Kostićima, Anđelkovićima, Todorovićima i Milosavljevićima. Svi potiču od dva brata, Pavla i Avrama (sedmi pojas). Slava Đurđevdan.

-Stanić, 1 kuća. Informatorov otac Raduls (Maljko) iz Oklaca u Preseku došao na ženino imanje, pošto mu tast Vučko Mihajlović, nije imao muške dece. Prelaskom u Preseku prihvatio je ženinu slavu Đurđevdan i Ilindan, a slava Stapića je Sveti Aranđeo i Gospođindan.

-Todorović, 2 kuće. Pre 200 godina iz sela Trsšnjevice (Drobnjak) prešli u Apsko polje pored Ibra kod Brnjaka, pa su ubrzo pošli uz Vrnjačku reku i naselili se u Preseku. Rod su sa svima Presečanima izuzev Stanića. Ovo prezime nose po četvrtom pretku Todoru. Slava Đurđevdan, mala slava Ilindan.

-Trifunović, 5 kuća. Pre 200 godina došli iz Drobnjaka. Rod su sa svima iz Preseks izuzev Stanića, jer svi potiču od dva brata, Pavla i Avrama, koji su se doselili u Preseku. Slava Đurđevdan, mala slava Iliidan.

IZVOR:  Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Trifunovic

    Prica o preseckoj seci mi je poznata. Zapravo su se Mihajlovici posvadjali sa Trifunovicima, jer je jedna zena iz Mihajlovica (cije ime nije poznato) svoje rodjake uvredila rekavsi da Trifunovici nikad ne bi prevezli gradju da je ona musko. Tada su oni uzeli sekire i krenuli u susret Trifunovicima. Na licu mesta mislim da je poginulo 7 osoba, dok su ostali zavrsili u zatvoru u Pristini. Nakon ovog dogadjaja Vladika je dosao da pomiri ove dve familije, ali kako Mihajlovici nisu zeleli da pristanu na pomirenje,on ih je prokleo. Od pravih Mihajlovica je ostala jos jedna kuca.

    • Alekaić Momčilo

      Poštovani,
      Da li Vam je poznato da li su u selu Preseka živeli Aleksići. Vodim poreklo od Vasilja (ili Vasiljka) Alčeksića (1814.-1904.god.) koji se doselio iz Ibarskog Kolašina krajem XIX ili početkom XX veka u Toplicu selo Krčmare. Sa sobom je doveo sina Jerotija ( 1870.- 1937.god.) i ćerke NJegosavu i Miljojku (ili Negosavu i Milojku). Na “starini” mu je ostao da živi sin čiji su potomci: Vučo ( žena mu Nevena) radili u opštini i Dragojlo koji je radio u Kosovu Polju. Slavimo Sv. Petku i letnjiu Petkovdan. Molitva nam je Spasovdan. U Krčmaru su se doselili na brdo koga su prozvali “Ćukovački breg”. Zaseok gde živimo zovu “Kolašinci”. Pored nas su potomci Komatovića. Doselio se zajedno sa kumom Čarapićem, koji se nastanio u susedno selo Točane i slavi istu slavu Sv. Petku… Sve su to činjenice koje pokazuju da verovatno vodimo poreklo iz Preseke ili Brnjaka ili… ?
      Ako pročitate ovaj mail molim vas javite mi se, ili mi pošaljite kontakt nekog ko nešto o tome zna. Unapred zahvalan ALEKSIĆ MOMČILO (Vasiljov-kov čukununuk) rođ.1955.god. u selo Krčmare, opština Kuršumlija, srez Toplički