Порекло презимена, село Бабиће (Зубин Поток)

26. децембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Бабиће, општина Зубин Поток – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село се налази на присојној страни Оклачке реке (ту је зову Бабићка ријека) код њеног ушћа у Врњачку реку и у Ибар код места Званог Саставци, на коме се налазио Брњачки дворац и школа краљице Јелене Анжујске, жене краља Уроша.

Од Зубиног Потока удаљено је око 18 km, с његове западне стране, а од Рибарића око 8 km источно. Атар села граничи се са Тутинском општином.

Име села.

Западно од села, поред Ибра, у страни је муслиманско село Старчевиће које припада тутинској општини. Настанак имена ових двају села мештани везују за неког старца и бабу.

Старине у селу.

Испод села, на неколико стотина метара, у долини Ибра налазило се црквиште и гробље које су користили до 1 9718. године када су гробље преместили на брег због потапања водом акумулационог језера Газиводе. Тада су мештани Бабића пренели кости својих умрлих на новоформирано гробље уз присуство, како кажу, лекарске комисије.

Остали подаци о селу.

Село је чисто српско са свега 6 кућа (а 3 презимена), а домаћин једне повремено долази. Свих 6 кућа су рођаци јер им је старо презиме Коматовић, а ова садашња презимена узели су по неком свом претку. Своје порекло везују за Црну Гору одакле су дошли пре 200 година у суседно село Брњак, па у Бабиће.

Деца основну школу уче у Брњаку која ради од 1901. године.

Струју имају од 1983. године. Пут до села је доста лош и стрмен, па се до њега тешко долази.

Порекло становништва.

-Аврамовићи, две куће. У једној живи старији човек. Пре 200 година (шести информаторов предак) Јован Коматовић дошао из Брњачког засеока Швиковића на агинско имање, на којем су живели неки Бабићи, а сви се иселили за Србију. По њима је, каже Драго Мићовић (из Оклаца) и село добило име. Информаторов деда звао се Аврам и по њему су узели ово презиме. Своје Даље порекло везују за Куче. Род су са Лукићима и Стевовићима у овом селу. Слава Ђурђица (16. XI), мала слава Пантелијевдан (9. VIII).

-Лукић, две куће. Дошли, некада давно (пре 200 година) из Куча у суседни Брњак на у Бабиће. Раније презиме Коматовић, а ово узели по претку Луки. Род су са Аврамовићима и Стевовићима у овом селу. Слава Ђурђица, мала слава Пантелијевдан

-Стевовић, две куће. Прешли пре 200 година из суседног села Брњака, а у Брњак дошли из Куча. Род су са Аврамовићима и Лукићима у овом селу. Слава Ђурђица, мала слава Пантелијевдан.

ИЗВОР:  Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Avatar photo

Аутор чланка:
Милодан

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.