Poreklo prezimena, selo Krligate (Zubin Potok)

21. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Krligate, opština Zubin Potok – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Krligate je malo srpsko selo koje se nalazi na istočnim padinama Suve Planine, na granici prema srbičkoj opštini. Od puta Peć ~ Kosovska Mitrovica (kod Gornje Kline) udaljeno je oko 1,5 sat hoda, a od Zubinog Potoka, s njegove južne strane, oko 2 sata. Pripada Ibarskom Kolašinu i opštini Zubin Potok.

Istorijat.

Zbog turskih zuluma, iz njega se krajem H1H veka (oko 1880. god.) iselilo srpsko stanovništvo, a doselili se muhadžiri (muhadžeri – turski doseljenici) iz Toplice. Posle oslobođenja ovih krajeva od turske vlasti u Balkanskim ratovima, muhadžiri su napustili selo, a njih su zamenili doseljenici Srbi iz susednih Kolašinskih sela Jabuke, Crepulje, Brnjaka i Gornjeg Strmca.

Starine i ostali podaci o selu.

U selu postoji groblje i crkvište na njemu čiji se temelji jedva raspoznaju. Ostaci crkve govore da je to bila jednobrodna mala građevina.

U selu živi šest kuća, odnosno domaćinstava sa 17 duša. Svi čuvaju predanje da su njihovi preci došli iz Crne Gore u susedna sela Ibarskog Kolašina, a ovde prešli posle Balkanskih ratova.

Ovde su živeli:

-Anđelkovići, Jeremići, Orlovići i Savići koji su nešto ranije ili u novije vreme napustili selo. Predanje kaže da je selo dobilo ime po krljama krčenih šuma.

Deca su od I do IV razreda išla u školu u susednom Perkovcu u dolini Crepuljske, odnosno Klinske reke. Ova škola je zatvorena 1989. godine jer više nema đaka. Selo ima struju od pre pet godina.

Poreklo stanoovništva.

-Anđelkovići, porodica koja je ranije živela u selu.

-Antići, dve kuće koje povremeno dolaze preko leta, a ovde došli iz susednog sela Radiševa.

-Biševac, tri kuće. Nekada davno iz Biševa kod Rožaja prešli u susedno selo Jabuku gde su živeli do Prvog svetskog rata. Posle iseljenja muhadžira 1912. godine iz Krligata u Toplicu, Biševci su iz Jabuke prvo prešli u susedno selo Tiniće pa u Krligate. Šest kuća i više pojedinaca se iselilo. Slava Sveta Petka, mala slava Petkovica.

-Devedžići (zvanično Deverdžić), jsdna žena čiji sin iz Kosovske Mitrovice povremeno dolazi. Slava Sveta petka, mala slava Petkovica.

-Đurići, dve kuće, a treća povremeno dolazi iz Kosovske Mitrovice. Jedna kuća je iz Crepulje prešla početkom XX veka, a druga 1954. godine. Rođaci su im Đurići u Crepulji. Svoje dalje poreklo vezuju za Crnu Goru (Bjelopavliće). Slava Potkovdan, mala slava Petkovica.

-Jeremići, dve kuće, iseljene pre deset godina.

-Orlovići, povremeno (preko leta) dolaze dve kuće. Inače su iz susednog sela Gornjeg Strmca.

IZVOR:  Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.