Порекло презимена, село Вукојевиће (Зубин Поток)

22. децембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Вукојевиће, општина Зубин Поток – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село се налази око 14 km северозападно од Зубиног Потока идући уз Ибар према Рибарићу и Новом Пазару. Куће су распрострте по широкој страни изнад десне обале Ибра и њеним горњим деловима. Од Брњака га дели дуга планинска коса звана Врњачко брдо. И ово село је одсечено од ибарског пута водом вештачког језера Газиводе. Од 1978. па до пре пар година мештани су за прелаз преко језера користили чамац, а данас га они ретко користе. Прилаз селу је најбољи од Брњачког моста и десном обалом Ибра, а стиже се за 1–1,5 сат кода.

Шуме и воде.

Село обилује шумом и изворима воде, а атар села је испресецан потоцима..

Остали подаци о селу.

Гробље је смештено на стрмој страни у средини села на коме има старијих крстова од сиге од пре 70 година. Мештани не знају да је у селу постојала црква.

У њему живи Свега 9 кућа и све чувају предање о свом пореклу. Верују да су пре 200 година из Куча прешли у Штавицу код Тутина, а одатле у Брњак, а из Брњака овде.

Кажу да сви потичу од најраније досељеног братства Коматовића у Брњаку. Вредно је да на овом месту кажем и ово: у једној кући (Милосављевић) забележио сам петнаесточлану породицу у којој живе Ђорђе и Драгана са својих 6 синова, 2 кћери, 2 сваке, двоје унучади и мајком домаћиновом. Овако бројне породице су врло ретке за ово време и у овом крају. Струја у селу је стигла 1984. године. Деца. од 1 до VIII разреда уче у Брњаку.

Порекло сстановништва.

-Илић, 2 куће. Некада давно, пре 200 година из Куча у Штавицу код Тутина прешла 4 брата: Лазар, Добрија, Вукајло или Радоња и Илија. Убрзо по досељењу Штавицу, прва три брата пођу низ Ибар до ушћа Врњачке реке у Ибар. Ту, вели предање, браћа примете орахово лишће које им је говорило о плодности земље. Крену уз Врњачку реку и настане се у Брњак. Вукајло (или Радоња) због неслагања са Лазаревим сином пређе у суседно село Вукојевиће. Од овога Вукајла потичу:

-Илићи (по Илији, Вукајловом унуку),

-Милојевићи по Милоју, Вукајловом праунуку и:

-Милосављевићи по Милосаву, такође по Вукајловом праунуку.

Од Лазара кажу, потичу Поповићи у Брњаку (Лазар је био поп), од Добрије Добрићи (у Оклацу и Брњаку); од Вукајла, поред горе наведених Илића, Милојевића и Милосављевића, потичу Јеремићи и Кокерићи у Ћуковцу (заселак Брњака), Илићи у Љајчићу (заселак Тушића), Тајовићи у Драгаљицама и Швиковићи у Брњаку. Пет појединаца се иселило у последње време. Ови су неко време имали презиме Максимовић по претку Максиму.

Слава Ђурђица (16. XI), мала слава Пантелијевдан.

-Милојевић, 6 кућа. Пре 200 година прешли из Куча у Штавицу, а одатле у Брњак, па у Вукојевиће. Род су са Илићима и Милосављевићима у овом селу. Остало важи што је речено за Илиће. Раније носили презиме Недељковић по претку Недељку. Три појединца се недавно иселила за Крагујевац. Слава Ђурђица, мала слава Пантелијевдан.

-Милосављевић, 1 кућа. Порекло везују за Куче одакле су пре 200 година прешли у Штавицу, па у Брњак. Род су са Илићима и Милосављевићима у овом селу. Слава Ђурђица, мала слава Пантелијевдан

-Недељковић, раније презиме породице Милојевић по претку Недељку.

ИЗВОР:  Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.