Poreklo prezimena, selo Vukojeviće (Zubin Potok)

22. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vukojeviće, opština Zubin Potok – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo se nalazi oko 14 km severozapadno od Zubinog Potoka idući uz Ibar prema Ribariću i Novom Pazaru. Kuće su rasprostrte po širokoj strani iznad desne obale Ibra i njenim gornjim delovima. Od Brnjaka ga deli duga planinska kosa zvana Vrnjačko brdo. I ovo selo je odsečeno od ibarskog puta vodom veštačkog jezera Gazivode. Od 1978. pa do pre par godina meštani su za prelaz preko jezera koristili čamac, a danas ga oni retko koriste. Prilaz selu je najbolji od Brnjačkog mosta i desnom obalom Ibra, a stiže se za 1–1,5 sat koda.

Šume i vode.

Selo obiluje šumom i izvorima vode, a atar sela je ispresecan potocima..

Ostali podaci o selu.

Groblje je smešteno na strmoj strani u sredini sela na kome ima starijih krstova od sige od pre 70 godina. Meštani ne znaju da je u selu postojala crkva.

U njemu živi Svega 9 kuća i sve čuvaju predanje o svom poreklu. Veruju da su pre 200 godina iz Kuča prešli u Štavicu kod Tutina, a odatle u Brnjak, a iz Brnjaka ovde.

Kažu da svi potiču od najranije doseljenog bratstva Komatovića u Brnjaku. Vredno je da na ovom mestu kažem i ovo: u jednoj kući (Milosavljević) zabeležio sam petnaestočlanu porodicu u kojoj žive Đorđe i Dragana sa svojih 6 sinova, 2 kćeri, 2 svake, dvoje unučadi i majkom domaćinovom. Ovako brojne porodice su vrlo retke za ovo vreme i u ovom kraju. Struja u selu je stigla 1984. godine. Deca. od 1 do VIII razreda uče u Brnjaku.

Poreklo sstanovništva.

-Ilić, 2 kuće. Nekada davno, pre 200 godina iz Kuča u Štavicu kod Tutina prešla 4 brata: Lazar, Dobrija, Vukajlo ili Radonja i Ilija. Ubrzo po doseljenju Štavicu, prva tri brata pođu niz Ibar do ušća Vrnjačke reke u Ibar. Tu, veli predanje, braća primete orahovo lišće koje im je govorilo o plodnosti zemlje. Krenu uz Vrnjačku reku i nastane se u Brnjak. Vukajlo (ili Radonja) zbog neslaganja sa Lazarevim sinom pređe u susedno selo Vukojeviće. Od ovoga Vukajla potiču:

-Ilići (po Iliji, Vukajlovom unuku),

-Milojevići po Miloju, Vukajlovom praunuku i:

-Milosavljevići po Milosavu, takođe po Vukajlovom praunuku.

Od Lazara kažu, potiču Popovići u Brnjaku (Lazar je bio pop), od Dobrije Dobrići (u Oklacu i Brnjaku); od Vukajla, pored gore navedenih Ilića, Milojevića i Milosavljevića, potiču Jeremići i Kokerići u Ćukovcu (zaselak Brnjaka), Ilići u Ljajčiću (zaselak Tušića), Tajovići u Dragaljicama i Švikovići u Brnjaku. Pet pojedinaca se iselilo u poslednje vreme. Ovi su neko vreme imali prezime Maksimović po pretku Maksimu.

Slava Đurđica (16. XI), mala slava Pantelijevdan.

-Milojević, 6 kuća. Pre 200 godina prešli iz Kuča u Štavicu, a odatle u Brnjak, pa u Vukojeviće. Rod su sa Ilićima i Milosavljevićima u ovom selu. Ostalo važi što je rečeno za Iliće. Ranije nosili prezime Nedeljković po pretku Nedeljku. Tri pojedinca se nedavno iselila za Kragujevac. Slava Đurđica, mala slava Pantelijevdan.

-Milosavljević, 1 kuća. Poreklo vezuju za Kuče odakle su pre 200 godina prešli u Štavicu, pa u Brnjak. Rod su sa Ilićima i Milosavljevićima u ovom selu. Slava Đurđica, mala slava Pantelijevdan

-Nedeljković, ranije prezime porodice Milojević po pretku Nedeljku.

IZVOR:  Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.