Poreklo prezimena, selo Dragalica (Zubin Potok)

22. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dragalica (po knjizi Dragaljice), opština Zubin Potok – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Dragaljice je čisto srpsko selo (kao i sva sela Ibarskog Kolašina), a nalazi se na osojnoj strani doline Ibra, odnosno akumulacionog jezera Gazivode. Od sela Brnjaka deli ga planinska kosa zvana Vrnjačko brdo, a od Zubinog Potoka udaljeno je oko 16 km.

Ovom selu pripada zaselak Miljkoviće koji se nalazi severozapadno od sela, a u neposrednoj blizini Brnjačkog dvorca kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I Nemanjića. Zaselak nosi ime po nekom Miliji ili Miljku koji se iz Brnjaka ovde naselio.

Ostali podaci o selu.

Na ulazu u selo nalazi se nov i velelepni gvozdeni Vrnjačka most preko Ibra i jezera Gazivode. Most je napravljen pre tri godine zahvaljujući Srbiji i jedini je most koji premošćuje Ibar i jezero od brane u Gazivodama do Ribarića. Do podizanja brane na Ibru u Gazivodama 1978. god. i stvaranjem akumulacionog jezera u dužini od oko 20 km (do Ribarića), jedina veza kolašinskih sela preko Ibra bio je čamac.

Najplodnija zemlja ovog sela potopljena je vodom veštačkog jezera. Selo ima svoje groblje, a smešteno je u blagoj strani na jednoj zaravni na granici prema Brnjaku. Na groblju ima dosta hrastovog drveća. U podnožju groblja vide se tragovi pravougaone crkvice. Na ovom groblju Dragaljičani se sahranjuju od pre 100 godina, a pre su se, kažu, sahranjivali na Brnjačkom groblju u Krnju.

Iseljavanje iz sela teklo je neprekidno od 19. veka (zbog turskog zuluma) pa do naših dana. U poslednje vreme odselilo se više pojedinaca i nekoliko kuća.

Selo sam obišao u leto 1990. godine i tom prilikom zabeležio 15 kuća.

Sve one vezuju poreklo za Kuče u Crnoj Gori. Deca osnovnu školu od 1 do VIII razreda uče u susednom selu Brnjak.

Poreklo stanovništva.

-Aksentijević, 2 kuće. Nekada davno, pre više od 200 godina, iz Kuča prešli u okolinu Rožaje, odatle u Brnjak (u Švikovića mahali), a pre 150 godina prešli u Dragaljice. Rod su sa Aleksićima u ovom selu. Slava Sveti Đorđe (16. XI); mala slava Pantelijevdan.

-Aleksić, 2 kuće. Pre više od 200 godina iz Kuča prešli u okolinu Rožaja, pa u Brnjak, odakle su pre 150 godina došli u ovo selo. Rod su sa Aksentijevićima u ovom selu. Četiri pojedinca je napustilo selo i otišli u Smederevo i Lazarevac. Ovo prezime nose po pretku Aleksi. Slava Sveti Đorđe (16. H1), mala slava Pantelijsvdan.

-Milenković, 4 kuće, u jednoj živi jedna žena. Veruju da su iz Crne Gore (Komatovići iz Kuča). Ranije se prezivali Miljković po informatorovom čukundedi Miljku, a ovo prezime uzeli po informatorovom pradedi Milenku. Ovi žive u zaseoku zvanom Miljkoviće. Šest pojedinaca odseljeno je za Kragujevac. Slava Sveti Đorđe (16. H1), mala slava Pantelijevdan.

-Perović, sekundarno prezime jedne kuće Aksentijevića po trećem informatorovom pretku Peru.

-Tanasković, 7 kuća. Veruju da su nekada davno iz Kuča prešli u susedno selo Brnjak, a pre 150 godina u Dragaljice. Dalji rod su sa Milenkovićima u ovom selu, a nešto bliži sa Veselinovićima iz susednog sela Vitkovića. Slava Sveti Đorđe (16. XI), mala slava Pantelijevdan.

IZVOR:  Prema knjizi Radislava Pumparovića „Onomastika jednog dela Ibarskog Kolašina“ izdanje SANU, odeljenje jezika i književnosti“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.