Порекло презимена, село Крлигате (Зубин Поток)

21. децембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Крлигате, општина Зубин Поток – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Крлигате је мало српско село које се налази на источним падинама Суве Планине, на граници према србичкој општини. Од пута Пећ ~ Косовска Митровица (код Горње Клине) удаљено је око 1,5 сат хода, а од Зубиног Потока, с његове јужне стране, око 2 сата. Припада Ибарском Колашину и општини Зубин Поток.

Историјат.

Због турских зулума, из њега се крајем Х1Х века (око 1880. год.) иселило српско становништво, а доселили се мухаџири (мухаџери – турски досељеници) из Топлице. После ослобођења ових крајева од турске власти у Балканским ратовима, мухаџири су напустили село, а њих су заменили досељеници Срби из суседних Колашинских села Јабуке, Црепуље, Брњака и Горњег Стрмца.

Старине и остали подаци о селу.

У селу постоји гробље и црквиште на њему чији се темељи једва распознају. Остаци цркве говоре да је то била једнобродна мала грађевина.

У селу живи шест кућа, односно домаћинстава са 17 душа. Сви чувају предање да су њихови преци дошли из Црне Горе у суседна села Ибарског Колашина, а овде прешли после Балканских ратова.

Овде су живели:

-Анђелковићи, Јеремићи, Орловићи и Савићи који су нешто раније или у новије време напустили село. Предање каже да је село добило име по крљама крчених шума.

Деца су од I до IV разреда ишла у школу у суседном Перковцу у долини Црепуљске, односно Клинске реке. Ова школа је затворена 1989. године јер више нема ђака. Село има струју од пре пет година.

Порекло станоовништва.

-Анђелковићи, породица која је раније живела у селу.

-Антићи, две куће које повремено долазе преко лета, а овде дошли из суседног села Радишева.

-Бишевац, три куће. Некада давно из Бишева код Рожаја прешли у суседно село Јабуку где су живели до Првог светског рата. После исељења мухаџира 1912. године из Крлигата у Топлицу, Бишевци су из Јабуке прво прешли у суседно село Тиниће па у Крлигате. Шест кућа и више појединаца се иселило. Слава Света Петка, мала слава Петковица.

-Девеџићи (званично Деверџић), јсдна жена чији син из Косовске Митровице повремено долази. Слава Света петка, мала слава Петковица.

-Ђурићи, две куће, а трећа повремено долази из Косовске Митровице. Једна кућа је из Црепуље прешла почетком XX века, а друга 1954. године. Рођаци су им Ђурићи у Црепуљи. Своје даље порекло везују за Црну Гору (Бјелопавлиће). Слава Потковдан, мала слава Петковица.

-Јеремићи, две куће, исељене пре десет година.

-Орловићи, повремено (преко лета) долазе две куће. Иначе су из суседног села Горњег Стрмца.

ИЗВОР:  Према књизи Радислава Пумпаровића „Ономастика једног дела Ибарског Колашина“ издање САНУ, одељење језика и књижевности“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.