Poreklo prezimena, selo Vitoše (Brus)

15. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vitoše, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo u podnožju Drvnika i Vrela, u gornjem toku Vitoške reke. U međama sela su Latkovica, Raičeva gora, Željevsko brdo (1222 m) i Kovizlansko osoje.

Vode.

Vodotoci su: Velika reka, Studeni potok i Prevala. Pije se voda sa izvora. Izvori su: na Prevali i Vrelo „u planini“. Više sela „u planini“ jedno mesto se zove Grot, iz koga ističe jak izvor hladne vode, koja je zimi topla.

Zemlje i šume.

Potesi su: Karaula, Čučin kamen, Goč, Zavojnica i Parada. Groblje je na Latkovici.

Starine u selu.

U Lešju na desnoj strani Vitoške reke vide se tragovi „kaldrme“ i kupišta troske od otopljenih ruda. Iznad „kaldrme“ u livadi D. Spasića bila je crkva „Vidovica“ (hram posvećen Vidovdanu), ali od nje nema tragova.

Istorijat sela.

Selo Vitoša se spominje 1770. godine u Devičkom katistihu. Godine 1884. u selu je 6 poreskih glava; 1921 – 9 domaćinstava s 50 članova; 1948 – 9 domaćinstava sa 80 članova.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Knežević–Vokić i:

-Mitrović (2 kuća, Sv. Mina i prekada „Bogojavci“– Bogojavljenje) su od Kneževića–Kuliza iz Štave.

-Mikić i Spasića (3 kuće, Sv. Nikola) su poreklom iz sela Pakaštice u Labu. Kad predak ubi „budakom“ agu Turčina“ koji je pokušao da osramoti tek dovedenu nevestu, izbegoše i po noći dođoše u selo Mrče, odakle su docnije došli u Vitoše i nastanili se na zemljištu kupljenom od Kneževića. U Mrču su njihovi srodnici Midžići. Jordan Mikić (47 godina, 1938. godine) nabraja pretke od dolaska iz Mrča: Mika–Nikola–Boža–Branko–(on) Jordan–Budimir (dečko); današnja deca su sedmo koleno.

U ratu 1876. godine iz sela je s porodicom izbegao ustaš Radojica Mijailović, da bi se 1879. godine povratio. Njegovi potomci su:

-Mijailovići i Petrovići (3 kuće, Sv. apostol Andrej i Petrovdan).

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.