Порекло презимена, село Житиње (Подујево)

13. децембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Житиње, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ написаној на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Село у долини Житињске реке, само три куће су на Брезовану (1033 м) на месту Жиг. У међама села су: Дивље, Дубоки поток, Станска (Бачиј ска) чука и Ајдарова чука.

Воде.

Потоци су Церањски, Гушавачки, Дубоки и Дурмишачки поток. Извори су: у Реци, у Дубоком потоку и Џамијска чесма.

Земље и шуме.

Шума и испаша је на местима наведеним у границама села. Њиве и ливаде су на Орницама, Жигу и у Реци. Гробља су на Ајдаровој чуки и на Жигу. У Реци код ваљавице има неких закопина. Овде је и стари рударски поткоп. У речном кориту је био самоков.

Тип села.

Село се дели на две маале: Горње и Доње Житиње. У Доњем Житињу поред џамије је хан, па основна верска школа, „оџина школа“ – мејтеп. Горње Житиње је узводно и око овог дела села су: Врељанска чука, Јасиково брдо, рни врх (1313 м), Лисац, Јабука (1536 м), Вагнаруш чука (1411 м) и Сиљевачка чука.

Шума и испаша су на граничним брдима, а места на којима су њиве и ливаде су: Сојиште и Стан.

Порекло становништва.

У Житињу су арбанашки родови из фиса Шаља.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ написаној на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.