Poreklo prezimena, selo Žitinje (Podujevo)

13. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žitinje, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo u dolini Žitinjske reke, samo tri kuće su na Brezovanu (1033 m) na mestu Žig. U međama sela su: Divlje, Duboki potok, Stanska (Bačij ska) čuka i Ajdarova čuka.

Vode.

Potoci su Ceranjski, Gušavački, Duboki i Durmišački potok. Izvori su: u Reci, u Dubokom potoku i Džamijska česma.

Zemlje i šume.

Šuma i ispaša je na mestima navedenim u granicama sela. Njive i livade su na Ornicama, Žigu i u Reci. Groblja su na Ajdarovoj čuki i na Žigu. U Reci kod valjavice ima nekih zakopina. Ovde je i stari rudarski potkop. U rečnom koritu je bio samokov.

Tip sela.

Selo se deli na dve maale: Gornje i Donje Žitinje. U Donjem Žitinju pored džamije je han, pa osnovna verska škola, „odžina škola“ – mejtep. Gornje Žitinje je uzvodno i oko ovog dela sela su: Vreljanska čuka, Jasikovo brdo, rni vrh (1313 m), Lisac, Jabuka (1536 m), Vagnaruš čuka (1411 m) i Siljevačka čuka.

Šuma i ispaša su na graničnim brdima, a mesta na kojima su njive i livade su: Sojište i Stan.

Poreklo stanovništva.

U Žitinju su arbanaški rodovi iz fisa Šalja.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.