Poreklo prezimena, zaselak Jablanica (selo Pleš, Aleksandrovac)

7. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva Zaseoka Jablanica, selo Pleš, opština Aleksandrovac,  – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj zaseoka.

Jablanica je zaselak sela Pleš, južno od sela Strmenice na prisojnoj strani brda Kaluđerca, Ogorelice i Golog brda, upravo na mestima gde strane brda prelaze u dolinsku ravan Rasine.

Ostali podaci o zaseoku.

Oko kuća su voćnjaci – „šljivari“, niže kuća su njive, a niže – do reke su livade. Ispaša je nad kućama. Za piće i ostalu upotrebu stanovnici koriste jedino vodu iz bunara. Dva potesa zaseoka su Gornje polje i Donje polje. Prvi pomen Jablanice je iz 1841. godine, a 1876. – imala je 6 poreskih glava.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Ivkovići (7 kuća, Mojsej – „Mojsilo“, sutradan po Todorovoj suboti – Todorici);

-Dobročinci (2 kuće, Sv. Ilija) iz zaseoka Dobročina u Jošaničkoj Banji;

-Erići (3 kuće, Sv. Petka) su došli iz nekog sela u Starom Vlahu u Pleš, a posle 1850. godine prešli su iz sela i nastanili se u zaseoku.

U isto vreme kad i Erići iz Pleša su prešli:

-Rajičići (11 kuća, Sv. apostol Toma) i:

-Džopalići (12 kuća, Sv. Nikola, očeva zemlja) od Bićana iz Osredaka je „miraždžija“ u kući Ivkovića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.