Порекло презимена, заселак Јабланица (село Плеш, Александровац)

7. децембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва Засеока Јабланица, село Плеш, општина Александровац,  – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај засеока.

Јабланица је заселак села Плеш, јужно од села Стрменице на присојној страни брда Калуђерца, Огорелице и Голог брда, управо на местима где стране брда прелазе у долинску раван Расине.

Остали подаци о засеоку.

Око кућа су воћњаци – „шљивари“, ниже кућа су њиве, а ниже – до реке су ливаде. Испаша је над кућама. За пиће и осталу употребу становници користе једино воду из бунара. Два потеса засеока су Горње поље и Доње поље. Први помен Јабланице је из 1841. године, а 1876. – имала је 6 пореских глава.

Порекло становништва.

Родови:

-Ивковићи (7 кућа, Мојсеј – „Мојсило“, сутрадан по Тодоровој суботи – Тодорици);

-Доброчинци (2 куће, Св. Илија) из засеока Доброчина у Јошаничкој Бањи;

-Ерићи (3 куће, Св. Петка) су дошли из неког села у Старом Влаху у Плеш, а после 1850. године прешли су из села и настанили се у засеоку.

У исто време кад и Ерићи из Плеша су прешли:

-Рајичићи (11 кућа, Св. апостол Тома) и:

-Џопалићи (12 кућа, Св. Никола, очева земља) од Бићана из Осредака је „миражџија“ у кући Ивковића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.