Порекло презимена Дрмановић

6. децембар 2020.

коментара: 3

Презиме Дрмановић се данас среће на широком простору, од Срема до Црне Горе. О Дрмановићима у сремском селу Босут одличан прилог дао је аутор књиге “Село Босут у Срему 1706-2006.” Микица Илић (извод са стр. 224):

Дрмановићи (Игњатијевдан) су доселили у село Босут, према школском летопису, из (Ужичке) Црне Горе. Највероватније су се прво доселили у Мачву, а затим из Мачве у Босут.

Дрмановићи (Јовањдан, 34 к) у Богатић су се доселили из Црне Горе у XVIII веку; презиме су добили по Дрмановини, области Ужичке Црне Горе. Реч је о планини Дрмановини поред Косјерића.
Забележено је даје 1788. године оборкнез Мачванске кнежевине, која је обухватала 25 села, био Урош Дрмановић из Богатића. Данас у Мачви највише Дрмановића живи у Богатићу, а потом у: Равњу, Црној Бари, Салашу Црнобарском, Клењу, Мачванској Митровици, Шапцу…
У списку парохијана у Рачи из 1906. године, помиње се једна породица Дрмановић која слави Јовањдан.“ И данас у Сремској Рачи живе Дрмановићи, који нису у сродству са босутским Дрмановићима.

У Срему, осим Босута и Сремске Раче, Дрмановићи живе у: Сремској Митровици, Мартинцима, Ердевику, Беркасову…

У Црној Гори постоји веома често презиме Дармановић, док су Дрмановићи забележени једино у Бару.

У Рашкој области, у близини Нове Вароши постоји село Дрмановићи у којем нема ниједне породице са овим презименом.

Дрмановићи се помињу у Хрватској, у околини Винковаца. У Другом светском рату погинуло је око 25 чланова ове фамилије.

У Босуту данас има 4 куће Дрмановића.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Igor

    Kao jednog od danasnjih Drmanovica, jako me zanima ova tema, pa bih molio za neki kontakt ili bilo kakve dodatne informacije.
    Unapred zahvalan, Igor Drmanovic 065 468 3472

  2. i

    U pretragu nema prezime Darmanovic. Upisite ga.