Порекло презимена Дрмановић

6. децембра 2020.

коментара: 0

Презиме Дрмановић се данас среће на широком простору, од Срема до Црне Горе. О Дрмановићима у сремском селу Босут одличан прилог дао је аутор књиге “Село Босут у Срему 1706-2006.” Микица Илић (извод са стр. 224):

Дрмановићи (Игњатијевдан) су доселили у село Босут, према школском летопису, из (Ужичке) Црне Горе. Највероватније су се прво доселили у Мачву, а затим из Мачве у Босут.

Дрмановићи (Јовањдан, 34 к) у Богатић су се доселили из Црне Горе у XVIII веку; презиме су добили по Дрмановини, области Ужичке Црне Горе. Реч је о планини Дрмановини поред Косјерића.
Забележено је даје 1788. године оборкнез Мачванске кнежевине, која је обухватала 25 села, био Урош Дрмановић из Богатића. Данас у Мачви највише Дрмановића живи у Богатићу, а потом у: Равњу, Црној Бари, Салашу Црнобарском, Клењу, Мачванској Митровици, Шапцу…
У списку парохијана у Рачи из 1906. године, помиње се једна породица Дрмановић која слави Јовањдан.“ И данас у Сремској Рачи живе Дрмановићи, који нису у сродству са босутским Дрмановићима.

У Срему, осим Босута и Сремске Раче, Дрмановићи живе у: Сремској Митровици, Мартинцима, Ердевику, Беркасову…

У Црној Гори постоји веома често презиме Дармановић, док су Дрмановићи забележени једино у Бару.

У Рашкој области, у близини Нове Вароши постоји село Дрмановићи у којем нема ниједне породице са овим презименом.

Дрмановићи се помињу у Хрватској, у околини Винковаца. У Другом светском рату погинуло је око 25 чланова ове фамилије.

У Босуту данас има 4 куће Дрмановића.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.