Poreklo prezimena Drmanović

6. decembar 2020.

komentara: 3

Prezime Drmanović se danas sreće na širokom prostoru, od Srema do Crne Gore. O Drmanovićima u sremskom selu Bosut odličan prilog dao je autor knjige “Selo Bosut u Sremu 1706-2006.” Mikica Ilić (izvod sa str. 224):

Drmanovići (Ignjatijevdan) su doselili u selo Bosut, prema školskom letopisu, iz (Užičke) Crne Gore. Najverovatnije su se prvo doselili u Mačvu, a zatim iz Mačve u Bosut.

Drmanovići (Jovanjdan, 34 k) u Bogatić su se doselili iz Crne Gore u XVIII veku; prezime su dobili po Drmanovini, oblasti Užičke Crne Gore. Reč je o planini Drmanovini pored Kosjerića.
Zabeleženo je daje 1788. godine oborknez Mačvanske kneževine, koja je obuhvatala 25 sela, bio Uroš Drmanović iz Bogatića. Danas u Mačvi najviše Drmanovića živi u Bogatiću, a potom u: Ravnju, Crnoj Bari, Salašu Crnobarskom, Klenju, Mačvanskoj Mitrovici, Šapcu…
U spisku parohijana u Rači iz 1906. godine, pominje se jedna porodica Drmanović koja slavi Jovanjdan.“ I danas u Sremskoj Rači žive Drmanovići, koji nisu u srodstvu sa bosutskim Drmanovićima.

U Sremu, osim Bosuta i Sremske Rače, Drmanovići žive u: Sremskoj Mitrovici, Martincima, Erdeviku, Berkasovu…

U Crnoj Gori postoji veoma često prezime Darmanović, dok su Drmanovići zabeleženi jedino u Baru.

U Raškoj oblasti, u blizini Nove Varoši postoji selo Drmanovići u kojem nema nijedne porodice sa ovim prezimenom.

Drmanovići se pominju u Hrvatskoj, u okolini Vinkovaca. U Drugom svetskom ratu poginulo je oko 25 članova ove familije.

U Bosutu danas ima 4 kuće Drmanovića.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Igor

    Kao jednog od danasnjih Drmanovica, jako me zanima ova tema, pa bih molio za neki kontakt ili bilo kakve dodatne informacije.
    Unapred zahvalan, Igor Drmanovic 065 468 3472

  2. i

    U pretragu nema prezime Darmanovic. Upisite ga.