Nova knjiga Milenka Miše Todovića “Stanovništvo fočanskog kraja kroz istoriju”

6. decembar 2020.

komentara: 1

Novinar i publicista, višedecenijski član Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije Milenko Mišo Todović, tokom iznenadne pandemije virusa korona, objavio je treću knjigu (ukupno 14, od toga desetu o širem zavičaju). Posle knjiga Putnici i putopisci o Foči od 15. do 21. vijeka i Oči u oči–po Foči, zanimljivosti o fočanskom kraju, na red je došla etnološka i sociološka rasprava Stanovništvo fočanskog kraja kroz istoriju. Autor evidentira više od 2900 pravoslavnih, muslimanskih (bošnjačkih), katoličkih i jevrejskih porodica koje su živele ili sada stanuju u ovom drevnom starohercegovačkom gradu. Knjiga je nastala kao višedecenijsko istraživanje arhivske građe i izvora prvog stepena (knjige rođenih, venčanih i umrlih, školskih dnevnika i biračkih spiskova).

Istoričar Borisav Čeliković, kao recenzent, ocenjuje da je reč o delu izuzetne vrednosti, ne samo za fočanski kraj na koji se odnosi. „Pregledno, dosledno i sistematično urađeno može služiti kao dobar primer budućim istraživačima, dok će istraživačima fočanskog kraja, biti temelj proučavanja”, piše Čeliković.

Ova knjiga Milenka Todovića, sama po sebi je svojevrsna enciklopedija Foče, ili, odmerenije rečeno, najbogatiji i sasvim sigurno najznačajniji prilog i baza za jedno takvo delo, ukoliko bi se ono temeljilo na tako visokim kriterijumima, kakvih se držao autor, bilježi Dušan Milovanović, urednik više izdanja Večernjih novosti i publicista. Fascinantno je i kako se Todović, od početka do kraja svoje studije, odmereno, odgovorno i suvereno kreće kroz tolike izvore i tako ogromnu literaturu (75 izvora arhivske građe Turske, Jugoslavije, Bosne i Hercegovine [Republike Srpske], Crne Gore i Srbije, više od 400 knjiga i novinskih tekstova) dajući sasvim uverljive i prihvatljive sudove nad činjenicama koje su ponekad i istorijske problematične.

Broj stranica: 551

Pismo: ćirilica

Povez: tvrdi

Tiraž: 100

Cena: 1.800 dinara

Elektronska pošta (za porudžbine): [email protected], [email protected];

Telefon:  +381 65 84 84 044

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Cvijetići-Miholjdan

    Poštovani, spominju li se porodice Cvijetić – slava Miholjdan u Fočanskom kraju.