Ново у дигиталној библиотеци: Монографија прим. др Мирка Одавића “Велики Небрижевац”

27. новембар 2020.

коментара: 1

Љубазношћу аутора прим. др Мирка Одавића у дигиталну библиотеку Порекло уврштена је његова монографија “Велики Небрижевац”. У поднаслову књиге стоји и одредница “триста година у Имотској крајини – Далмација”, која упућује на временски период који обухвата ова монографија.

Извод из предговора:

“О прошлости Небрижевца писао сам на основу докумената и радова многих аутора, које сам успио пронаћи истражујући историју Небрижевца и Имотске крајине. О животу наших предака пишем на основу прича и предања које сам слушао од старијих дугих зимски вечери уз комин. (…) Период о ком пишем траје од досељења у Имотску крајину, прије три вијека, до шездесетих година ХХ вијека, када долази до убрзаног развоја Небрижевца у свим сегментима живота. (…) Настојао сам истражити корјене наших  породица, вријеме досељавања и број досељених, настанак села, пронаћи трагове у писаним документима и све оно што сам пронашао изворно пренијети. Описао сам шта су преживљавали наши преци, под властима више држава које су владале овим крајевима. Написао сам и све то поткријепио властитим фотографијама и цртежима, као и копијама докумената које сам користио. 

Пишући овај текст користио сам ријечи и изразе којима су говорили и још увјек говоре Небрижевчани у свакодневном говору мјешајући икавицу са (и)јекавицом. Настојао сам да тај говор што вјерније пренесем, да старије подсјетим, а млађи у томе да осјете дух временa у ком су живили њихови преци”.

Књигу “Велики Небрижевац” можете пронаћи и прочитати ОВДЕ.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Bosiljka

    Sve pohvale za ovu predivnu monografiju !