Нова књига Миленка Мише Тодовића “Становништво фочанског краја кроз историју”

6. децембар 2020.

коментара: 1

Новинар и публициста, вишедеценијски члан Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије Миленко Мишо Тодовић, током изненадне пандемије вируса корона, објавио је трећу књигу (укупно 14, од тога десету о ширем завичају). После књига Путници и путописци о Фочи од 15. до 21. вијека и Очи у очи–по Фочи, занимљивости о фочанском крају, на ред је дошла етнолошка и социолошка расправа Становништво фочанског краја кроз историју. Аутор евидентира више од 2900 православних, муслиманских (бошњачких), католичких и јеврејских породица које су живеле или сада станују у овом древном старохерцеговачком граду. Књига је настала као вишедеценијско истраживање архивске грађе и извора првог степена (књиге рођених, венчаних и умрлих, школских дневника и бирачких спискова).

Историчар Борисав Челиковић, као рецензент, оцењује да је реч о делу изузетне вредности, не само за фочански крај на који се односи. „Прегледно, доследно и систематично урађено може служити као добар пример будућим истраживачима, док ће истраживачима фочанског краја, бити темељ проучавања”, пише Челиковић.

Ова књига Миленка Тодовића, сама по себи је својеврсна енциклопедија Фоче, или, одмереније речено, најбогатији и сасвим сигурно најзначајнији прилог и база за једно такво дело, уколико би се оно темељило на тако високим критеријумима, каквих се држао аутор, биљежи Душан Миловановић, уредник више издања Вечерњих новости и публициста. Фасцинантно је и како се Тодовић, од почетка до краја своје студије, одмерено, одговорно и суверено креће кроз толике изворе и тако огромну литературу (75 извора архивске грађе Турске, Југославије, Босне и Херцеговине [Републике Српске], Црне Горе и Србије, више од 400 књига и новинских текстова) дајући сасвим уверљиве и прихватљиве судове над чињеницама које су понекад и историјске проблематичне.

Број страница: 551

Писмо: ћирилица

Повез: тврди

Тираж: 100

Цена: 1.800 динара

Електронска пошта (за поруџбине): [email protected], [email protected];

Телефон:  +381 65 84 84 044

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Cvijetići-Miholjdan

    Poštovani, spominju li se porodice Cvijetić – slava Miholjdan u Fočanskom kraju.