Poreklo prezimena, selo Duga Poljana (Gadžin Han)

18. novembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva, selo Duga Poljana, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Marije Antić „Antropogeografska proučavanja naselja Zaplanja“ na osnovu ispitivanja tog područje od 2005. do 2010. godine, edicija Koreni – Službeni glasnik, Beograd. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i glavne geografske odlike.

Duga Poljana je locirana u Gornjem Zaplanju. Smeštena je na dolinskim stranama (veći deo na desnoj) Buča potoka, desne pritoke Kutinske reke, i na zapadnim padinama Suve planine (1.810 m), s obe strane puta Gadžin Han – Miljkovac — Donji Dušnik – Ravna Dubrava. Udaljena je 5,5 km jugoistočno od Gadžinog Hana i 27,5 km jugoistočno od Niša. Prostorno se razvija u visinskom pojasu od 400 do 480 m.

Vode.

Najizdašniji izvori su Čukar i Bučan. U ataru su otkrivena ležišta građevinskog peska. Obradiva zemlja se nalazi na mestima Lalošev del, Slatinje, Golka, Selište, Staro selo, Oblakov kladenac, Čukarje, Bučar, Oblegovica, Jovkina bara, Dubac, Arničje, Ševar, Lepa padina, Del, Narutavica, Trševina, Dojkinac, Kalni dol i dr., koja su danas slabo iskorišćena.

Zemlje i šume.

Pašnjaci i livade su na potesima Ostra glava, Čukarje, Dubac, Cacarev del itd., s tim što je poslednji danas obrastao šumom. Vinograda je bilo na potesu Staro selo. Seoska utrina se nalazi na mestima Cacarev del i Lalašev del.

Tip sela (Oblik i fizionomija).

Duga Poljana je izduženog oblika, po čemu je dobila geografski naziv. Razvije se duž navedenog regionalnog i priključnih (seoskih) puteva. Prostorno povezuje tri fizionomska dela sa 25 grupa srodničkih kuća: Arničje (Milojkovići, Pešići i Živadinovići), Bučan (Nikolići, Živkovci, Mitići, Mladenovci, Zlatkovići, Petkovci, Jankovci, Sokolovci i Đurovci) i Del (Pešinci, Šukaci, Pačuzi, Petkovci, Simonovići, Golubovci, Stevanovci, Živkovići, Mitići, Milosavljevići, Marjanovci, Mišinci i Kečkini).

Starine u selu.

Materijalni ostaci (temelji i dr.) crkve nepoznate starosti nalaze se na seoskom groblju. Iz perioda turske vladavine postoje tragovi druma ka Gadžinom Hanu (danas trasa kolskog puta), kao i kameni most izgrađen 1878. godine.

Poreklo stanovništva.

U Dugoj Poljani danas žive pripadnici 17 familija, koji pouzdano ne pamte svoje migraciono poreklo i sebe smatraju starosedeocima.

To su:

-Nikolići (4 kuće, slave Sv. Nikolu),

-Živkovci (3 kuće, slave Sv. Nikolu),

-Sokolovci (3 kuće, slave Sv. Nikolu),

-Jankovci (3 kuće, slave Sv. Nikolu),

-Pešinci (2 kuće, slave Cv. Nikolu),

-Marjanovci (2 kuće, slave Sv. Nikolu),

-Petkovci (2 kuće, slave Sv. Nikolu),

-Stevanovci (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Golubovci (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Pačuzi (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Đurići (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Milojkovići (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Šukaci (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Stojanovići (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Zlatkovići (1 kuća, slavi Sv. Nikolu),

-Dinići (1 kuća, slavi Cv. Nikolu) i:

-Mitići (2 kuće, slave Sv. Luku), doseljeni iz Sopotnice.

Do 70-ih godina HH veka u selu su živeli Romi (postoji i „cigansko“ groblje), koji su se odselili u Prvu Kutinu, Brzi Brod i Donju Vrežinu.

Familije:

-Mišinci, Kečkini, Simonovići, Živadinovići i Milosavljevići su iseljene posle Drugog svetskog rata.

Seoska slava – „litije“, je letnji Sv. Nikola. Drveni krst se nalazio na mestu Cacarev del do 1968. godine.

Od pet zapisa – „mira“, danas postoji samo jedan cer, starosti oko 300 godina, dok su ostali zapisi posečeni.

Novija iseljavanja stanovništva

U savremenom periodu iseljene su (većinom y Niš i prigradska naselja) i „ugašene“ (smrću domaćina) 55 kuće: 8 kuća familije:

-Živkovci, 7 kuća familije

-Pešinci, 6 kuća familije:

-Sokolovci, 4 kuće familije:

-Petkovci, po 3 kuće familija:

-Nikolići, Golubovci i Mitići, po 2 kuće familija:

-Milojkovići, Stevanovci i Jankovci, po 1 kuća familija:

-Mladenovci, Đurići i Šukaci, kao i kuće familija čiji pripadnici više ne žive u selu:

-Mišinci (4 kuće), Kečkini (4 kuće), Simonovići (2 kuće), Živadinovići (1 kuća) i Milosavljevići (1 kuća).

Funkcije sela.

Duga Poljana je ratarsko–stočarsko selo. Ratarstvo (pogotovo uzgoj pšenice i kukuruza) je tradicionalno najznačajnija grana ruralnog privređivanja.

Stočarstvo je imalo manji privredni značaj i uglavnom je zadovoljavalo sopstvene potrebe ruralnih domaćinstava. Značajni dodatni izvor prihoda meštana bilo je krečarstvo. Na bazi zastupljenosti osnovnih funkcija Duga Poljana pripada primarnim seoskim naseljima. Četvororazredna škola, osnovana 1939/40, prestala je sa radom početkom 70-ih godina HH veka zbog manjka učenika.

Uređenje naselja.

Meštani su se ranije snabdevali vodom sa tri javne česme iz 1934, za čije potrebe je kaptiran izvor Čukar. Tada je sprovedena i prva vodovodna mreža, čiju je izgradnju finansirao meštanin Sotir Živković, direktor Hipotekarne banke u Nišu. Savremeni vodovod je izgrađen 1948, a rekonstruisan 2002. godine. Za napajanje stoke uglavnom se koristio izvor Bučan.

Selo je elektrificirano 1958, asfaltni put dobija 1973/74, a telefonske veze 1988. godine.

IZVOR: Prema knjizi Marije Antić „Antropogeografska proučavanja naselja Zaplanja“ na osnovu ispitivanja tog područje od 2005. do 2010. godine, edicija Koreni – Službeni glasnik, Beograd. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.