Порекло презимена Бауцал

4. октобар 2020.

коментара: 4

Презиме Бауцал присутно је у области Пиве, у селима Горње Црквице и Никовићи. Слава породице Бауцал је Ђурђевдан. Сматрају се староседеоцима у Жупи Пивској.

Бауцале су најстарији род у Никовићима. Не зна се откуда су дошли. У Дрини до Фоче има доста муслимана Бауцала, који су се ту доселили из Никовића из краја Корита. Код цркве у Никовићима има турско гробље које се зове: „Бауцалско гробље”. Код Бијељине се налази једно село Бауцале. Од Бауцала су Авдићи у Доњим Црквицама.

Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Ilija

    Где су Корита тачно?

    • Јовица Кртинић

      Корита су заправо старији назив за село Горње Црквице.
      “Ово се место звало до пре 100 година Корита, па по многим црквиштима на Капавици прозвало се Црквице. Старије име Корита показује да се село налази у пределу путном корита, плитких вртача — над кањонима Таре и Сушице”. (Светозар Томић, “Пива и Пивљани”, Српска академија наука, Београд, 1949, стр. 122)

  2. Petar

    Poštovani!
    U ovom tekstu, tačna je samo prva rečenica. U Drini do Foče, nikada nijesu živjeli muslimani Baucali, već bratstvo Baucalo, pravoslavni hrišćani, koji vode porijeklo od Baucala iz s. Nikovića-Piva. Njihov predak Ilija je oko 1882. godine odselio iz Pive i niko njihov nikada nije primio islam.
    Pored crkve u Nikovićima ne postoji nikakvo tursko groblje, ali postoji staro groblje Baucala pored njihovih kuća u zaseoku Baucali sa svim hrišćanskim obilježjima.
    Isto tako, pored Bijeljine ne postoji nikakvo selo Baucale.
    Muslimani Avdići nijesu od Baucala, već su ostali u Pivi nakon zajedničkog ustanka Srba i Muslimana protiv Austro-Ugarske aneksije. Tada su izbjegli iz BiH u Pivu i tu ostali.
    Po predanju od Baucala su Zukanovići iz s. Brijeg u Pivi. Danas više tamo ne žive.
    Sve ove netačne tvrdnje potiču nažalost od velikog naučnika S. Tomića, koje je objavio u svom djelu Piva, a na osnovu površnih kazivanja lica koja je tada konsultovao.
    Danas je ovo barem sve lako provjerljivo.

  3. Никола

    Бауцали не могу бити староседеоци у Жупи пивској – јер у Жупи пивској их нема.Има их у Никовићима и Црквицама – а то су села на Планини пивској.Тако да могу евентуално бити старинци на Планини пивској а не Жупи.