Poreklo prezimena Baucal

4. oktobar 2020.

komentara: 4

Prezime Baucal prisutno je u oblasti Pive, u selima Gornje Crkvice i Nikovići. Slava porodice Baucal je Đurđevdan. Smatraju se starosedeocima u Župi Pivskoj.

Baucale su najstariji rod u Nikovićima. Ne zna se otkuda su došli. U Drini do Foče ima dosta muslimana Baucala, koji su se tu doselili iz Nikovića iz kraja Korita. Kod crkve u Nikovićima ima tursko groblje koje se zove: „Baucalsko groblje”. Kod Bijeljine se nalazi jedno selo Baucale. Od Baucala su Avdići u Donjim Crkvicama.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Ilija

    Gde su Korita tačno?

    • Jovica Krtinić

      Korita su zapravo stariji naziv za selo Gornje Crkvice.
      “Ovo se mesto zvalo do pre 100 godina Korita, pa po mnogim crkvištima na Kapavici prozvalo se Crkvice. Starije ime Korita pokazuje da se selo nalazi u predelu putnom korita, plitkih vrtača — nad kanjonima Tare i Sušice”. (Svetozar Tomić, “Piva i Pivljani”, Srpska akademija nauka, Beograd, 1949, str. 122)

  2. Petar

    Poštovani!
    U ovom tekstu, tačna je samo prva rečenica. U Drini do Foče, nikada nijesu živjeli muslimani Baucali, već bratstvo Baucalo, pravoslavni hrišćani, koji vode porijeklo od Baucala iz s. Nikovića-Piva. Njihov predak Ilija je oko 1882. godine odselio iz Pive i niko njihov nikada nije primio islam.
    Pored crkve u Nikovićima ne postoji nikakvo tursko groblje, ali postoji staro groblje Baucala pored njihovih kuća u zaseoku Baucali sa svim hrišćanskim obilježjima.
    Isto tako, pored Bijeljine ne postoji nikakvo selo Baucale.
    Muslimani Avdići nijesu od Baucala, već su ostali u Pivi nakon zajedničkog ustanka Srba i Muslimana protiv Austro-Ugarske aneksije. Tada su izbjegli iz BiH u Pivu i tu ostali.
    Po predanju od Baucala su Zukanovići iz s. Brijeg u Pivi. Danas više tamo ne žive.
    Sve ove netačne tvrdnje potiču nažalost od velikog naučnika S. Tomića, koje je objavio u svom djelu Piva, a na osnovu površnih kazivanja lica koja je tada konsultovao.
    Danas je ovo barem sve lako provjerljivo.

  3. Nikola

    Baucali ne mogu biti starosedeoci u Župi pivskoj – jer u Župi pivskoj ih nema.Ima ih u Nikovićima i Crkvicama – a to su sela na Planini pivskoj.Tako da mogu eventualno biti starinci na Planini pivskoj a ne Župi.