Poreklo prezimena, selo Burince (Gnjilane)

25. septembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Burince, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je na jednoj zaravnjenoj kosi. Voda za piće dobija se iz izvora koji je izvan sela. Bunara u selu nema, jer je mesto bezvodno.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Lapuštica i Gurinca; za šumu: Ara Meljit (Meljina Njiva).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, ali su mahale jedna od druge udaljene svega oko 150 metara i deli ih jedan pregib kose. Mahale se zovu po redovima u njima.

Postanak sela.

Prilikom doseljavanja Arbanasa, pre 120 godina, Burince je bilo srpsko selo, čiji su se stanovnici docnije iselili. Arbanasi vele, da su ovi Srbi bežali od turskih zaptija. Selo je od tada raslo samo priraštajem. U njemu sada žive samo Arbanasi:

Poreklo stanovništva.

U ovom selu su rodovi:

-Ukovit (6 k.) i:

-Zmakovit (6 k.), od fisa Beriš a postali od jedne kuće koja se odelila od Arbanasa u Mučibabi (predak Burinčana je Osmanov sin Selim). Kažu, da su jedan deo sela kupili od iseljenih Srba i da imaju tapiju izdatu pre 95 godina.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.