Порекло презимена, село Мучибаба (Гњилане)

25. септембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Мучибаба, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на четири брда, око пута Гњилане–Прешево. Вода за пиће добија се из извора и једног бунара у селу. Топографски је назив: Сук.

Тип села.

Село је разбијеног типа, подељено у четири махале, које се зову по родовима у њима. Растојање је између махала 5 до 10 минута хода.

Постанак села.

Приликом досељавања Арбанаса Мучибаба је била српско село. Из ње има исељених Срба y Билинцу и Доњем Кормињану. Срби су се доцније иселили, а село је расло прираштајем од арбанашких домова.

Порекло становништва.

Родови су:

-Лерес (11 к.),

-Зумеровит (15 к.),

-Селмановит (15 к.) и:

-Реџовит (8 к.), сви од фиса Бериш, досељени као једна кућа пре 150 година. Досељени предак Осман био је католик и овде прешао y ислам. Прво се настанили y Велекинцу поред Мораве, па су због врућине прешли у планину.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.