Порекло презимена, село Буринце (Гњилане)

25. септембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Буринце, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на једној заравњеној коси. Вода за пиће добија се из извора који је изван села. Бунара у селу нема, јер је место безводно.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Лапуштица и Гуринца; за шуму: Ара Мељит (Мељина Њива).

Тип села.

Село је разбијеног типа, али су махале једна од друге удаљене свега око 150 метара и дели их један прегиб косе. Махале се зову по редовима у њима.

Постанак села.

Приликом досељавања Арбанаса, пре 120 година, Буринце је било српско село, чији су се становници доцније иселили. Арбанаси веле, да су ови Срби бежали од турских заптија. Село је од тада расло само прираштајем. У њему сада живе само Арбанаси:

Порекло становништва.

У овом селу су родови:

-Уковит (6 к.) и:

-Змаковит (6 к.), од фиса Бериш а постали од једне куће која се оделила од Арбанаса у Мучибаби (предак Буринчана је Османов син Селим). Кажу, да су један део села купили од исељених Срба и да имају тапију издату пре 95 година.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.