Poreklo prezimena, selo Mali Goden (Gnjilane)

6. septembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva Mali Goden (po knjizi Goden), opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  i tip  sela.

Selo je na istočnoj padini brda Stublovače, po stranama njenih kosa. Tipa je razbijenog i deli se y četiri mahale, koje su udaljene za 10–15 minuta hoda. Kuće u mahalama su grupisane. Mahale se zovu po rodovima koji u njima žive.

Postanak sela.

Prilikom doseljavanja Arbanasi su y sadašnjoj mahali Bećirovit zatekli crkvu u oronulom stanju i jedan stari bunar. Zemljište je bilo obraslo u lug, te su ga morali krčiti. Starost sela po sadašnjem stanovništvu iznosi oko 180 godina. Osnovali su ga četiri brata: Beća, Dema, Isljam i Imer.

Naselili se odvojeno, te su tako stvorili četiri odvojene mahale. U selu žive samo Arbanasi.

Poreklo prezimena.

Rodovi su:

-Bećirović (23 k.),

-Demović (8 k.),

-Isljamović (12 k.) i:

-Imerović (3 k.), svi od fisa Krasnić. Doseljeni su iz sela Godena u Malesiji, pa su i svom novom selu dali ime starog sela. U Malesiji su bili muslimani. Prilikom ulaska u Gornju Moravu prvo se nastanili y Nosalju, pa od „carskih tatara“ pobegnu u Stančić, a potom pređu na sadašnje mesto, gde se nasele pre 180 godina.

Godine 1920. iselile se 2 kuće u Preševo, a 3 u Skoplje.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.