Порекло презимена, село Пидић (Гњилане)

6. септембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва Пидић, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села и воде.

Село је у долини Жегранске Реке, на кумановском друму. Река често плави село. Вода за пиће добија се из бунара, а из реке се пије само у пољу приликом пољских радова.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Расуља, Река, Арат ту Гури (Њиве код Камена) и Арат-е-Мулинит (Воденичие Њиве); за шуму: Башкалија (Заједница), Кодра Оџес (Оџино Брдо), Кодра Вогљ (Мало Брдо), Золина, Узбеги, Расуља, Прони Кулес (Кулин Поток) и Прони Мулннит (Воденични Поток).

Тип села.

Главни део села је на окупу, али је једна махала (Јусуфовит) удаљена око 2 км.

Постанак села.

Приликом досељавања Арбанаси овде нису затекли село. По садашњем становништву село је старо око 150 година и у њему живе само Арбанаси.

Порекло презимена.

Родови су:

-Палош (8 к.),

-Нељовит (12 к.) и:

-Јусуфовит (8 к.), сви од фиса Бериш. Постали су од једне куће. Предак им је био католик који је у ислам прешао по досељењу. Досељен је из Руште код Ђаковице. Прво био насељен у Сеферу, па је због боље земље сишао на данашње место.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.