Poreklo prezimena, selo Pidić (Gnjilane)

6. septembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva Pidić, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela i vode.

Selo je u dolini Žegranske Reke, na kumanovskom drumu. Reka često plavi selo. Voda za piće dobija se iz bunara, a iz reke se pije samo u polju prilikom poljskih radova.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Rasulja, Reka, Arat tu Guri (Njive kod Kamena) i Arat-e-Mulinit (Vodeničie Njive); za šumu: Baškalija (Zajednica), Kodra Odžes (Odžino Brdo), Kodra Voglj (Malo Brdo), Zolina, Uzbegi, Rasulja, Proni Kules (Kulin Potok) i Proni Mulnnit (Vodenični Potok).

Tip sela.

Glavni deo sela je na okupu, ali je jedna mahala (Jusufovit) udaljena oko 2 km.

Postanak sela.

Prilikom doseljavanja Arbanasi ovde nisu zatekli selo. Po sadašnjem stanovništvu selo je staro oko 150 godina i u njemu žive samo Arbanasi.

Poreklo prezimena.

Rodovi su:

-Paloš (8 k.),

-Neljovit (12 k.) i:

-Jusufovit (8 k.), svi od fisa Beriš. Postali su od jedne kuće. Predak im je bio katolik koji je u islam prešao po doseljenju. Doseljen je iz Rušte kod Đakovice. Prvo bio naseljen u Seferu, pa je zbog bolje zemlje sišao na današnje mesto.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.