Порекло презимена, село Мали Годен (Гњилане)

6. септембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва Мали Годен (по књизи Годен), општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  и тип  села.

Село је на источној падини брда Стубловаче, по странама њених коса. Типа је разбијеног и дели се y четири махале, које су удаљене за 10–15 минута хода. Куће у махалама су груписане. Махале се зову по родовима који у њима живе.

Постанак села.

Приликом досељавања Арбанаси су y садашњој махали Бећировит затекли цркву у оронулом стању и један стари бунар. Земљиште је било обрасло у луг, те су га морали крчити. Старост села по садашњем становништву износи око 180 година. Основали су га четири брата: Бећа, Дема, Исљам и Имер.

Населили се одвојено, те су тако створили четири одвојене махале. У селу живе само Арбанаси.

Порекло презимена.

Родови су:

-Бећировић (23 к.),

-Демовић (8 к.),

-Исљамовић (12 к.) и:

-Имеровић (3 к.), сви од фиса Краснић. Досељени су из села Годена у Малесији, па су и свом новом селу дали име старог села. У Малесији су били муслимани. Приликом уласка у Горњу Мораву прво се настанили y Носаљу, па од „царских татара“ побегну у Станчић, а потом пређу на садашње место, где се населе пре 180 година.

Године 1920. иселиле се 2 куће у Прешево, а 3 у Скопље.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.