Novo u digitalnoj biblioteci: Branislav M. Vuković – “Zaostro u prostoru i vremenu”

11. avgust 2020.

komentara: 2

U Digitalnu biblioteku portala “Poreklo” dodata je knjiga Branislava M. Vukovića “Zaostro u prostoru i vremenu” etnološko-istorijsko razmatranje (Berane, 2020.)

Selo Zaostro se nalazi u Donjim Vasojevićima (Crna Gora) ali je po poreklu stanovništva mešavina pripadnika različitih crnogorskih i brdskih plemena, o kojima autor Branislav M. Vuković donosi obilje građe. Prenosimo deo iz predgovora knjige:

Ova knjiga je rezultat mog višegodišnjeg istraživačkog rada na rasvjetljavanju etnološko – istorijske problematike sela Zaostra od najstarijih vremena do danas. Nastala je na osnovu meni dostupne literature, na osnovu veoma oskudnih pisanih i drugih tragova koje su iza sebe ostavili političari, hroničari, biografi, savremenici i sudionici značajnih istorijskih događaja, na osnovu rijetkih ostataka materijalne kulture, na osnovu mog ličnog poznavanja kraja, kao i na osnovu narodnih predanja i pričanja istaknutih pametara i narodnih pamtiša, kojih, na svu sreću, u pomenutom selu još ima. Ovim svojim radom ni u kom slučaju ne pretendujem na isključivosti, niti pak negiram druga i drugačija tumačenja date problematike. Naprotiv, uvažavam takva tumačenja ako su dovoljno ubjedljiva i zasnovana na nepobitnim činjenicama.

Upuštajući se u ovaj težak i odgovoran posao, jedina namjera mi je bila da se što više približim istini i o tome ostavim pisano svjedočenje za buduće generacije. Ovo mi se učinilo utoliko značajnijim iz prostog razloga što su se tu našli pripadnici najpoznatijih crnogorskih i brdskih plemena (Njeguša, Ceklina, Bjelopavlića, Pipera, Rovaca, Kuča, Bratonožića i Moračana), naselili se na tako malom i negostoljubivom prostoru, saživjeli se među sobom, pomagali, orođavali, zajedno ratovali, radili i zlopatili, radovali se i strahovali.

Iako ovo selo pripada Donjim Vasojevićima, u njemu do prije dvadesetak godina nije imala nijedna porodica koja je vodila porijeklo od plemena Vasojevića. Tek se u posljednjoj deceniji XX vijeka doselila jedna porodica. Pa ipak, oni su sa Vasojevićima dobro sarađivali i uvijek sa njima bili u prvim redovima. Preko ovog sela su se prelamali sudbonosni događaji, odatle su polazile vojske, u njemu su donošene važne odluke. U ratnim vremenima stizale su izbjeglice da potraže utočište i spas i sačuvaju svoje živote. Kod mještana Zaostra nailazili su na topao prijem i domaćinsko ponašanje koje je bilo skoro poslovično.

Ljubaznošću autora knjiga je stavljena na raspolaganje svim rodoslovcima u našoj digitalnoj biblioteci. Hvala, gospodine Vukoviću!

Knjigu možete otvoriti OVDE.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Rade Brakočević

    Na strani 354. knjige u napomeni piše: “Miloš Velimirović je zapisao da je Malić bega ubio Andrija Petrović, Srbin iz Peći, što nije tačno.” M. Velimirović , rođen 1848. godine je savremenik događaja. Godine 1873. kada je ubijen Malić beg imao je 25. godina. Ostavio je pisani izvor – dokaz da je Andrija Petrović Pećanac ubio Malić bega. Andrija Petrović je Polimljanin Srbljak. Po mjestu življenja u Peći prozvat je Pećanac. Postoji li pisani izvor – dokaz da je Milun Femić ubio Malić bega Redžepagića, osim usmenog predanja i pozivanja na popa Aleksu Popovića iz Zaostra? Poznato je da Vasojevići ubistvo Malić bega pripisuju Arseniju Vukićeviću sa Babina- Police. Uvijek me “začude” autori
    koji poslije stotinu i više godina “znaju” bolje od aktera i savremenika događaja.

  2. Rade Brakočević

    Gledano u cjelini, sve pohvale autoru.