Poreklo prezimena, selo Nosalje (Gnjilane)

6. avgust 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Nosalje, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je na desnoj obali Morave, u ravnici, ispod kose „Drum“. Voda za piće dobija se iz Morave; u selu ima i bunara, ali im je voda „teška“, te se ne upotrebljava za piće.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Mramor, Kanik i Crkvište; za šumu: Zelena Livada n Zmijarnik.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa. Deli se u dve mahale: u „tursku“ maalu ili Staro Selo, gde žive Arbanasi, i „srpsku“ maalu, u kojoj žive pravoslavni Cigani. Mahale su odvojene ulicom.

Postanak o ime sela.

Arbanasi su prilikom doseljavanja u ovo selo zatekli Srbe, koji su se potom raselili. Selo tih Srba je bilo pod „Glavičicom“, na mestu „Selište“, pa su ga premestili na današnje mesto. Priča se, da je ime selu došlo po tom premeštanju („nošenju“) koje se vršilo više puta. Selo je raslo priraštajem i doseljavanjem, ali nije moglo postati veliko, jer kažu da je ono neki „vakaf“.

Poreklo stanoništva.

U selu žive Arbanasi i pravoslavni Cigani.

Arbanaški rodovi:

-Zećovići (2 k.), od fisa Sop; doseljeni iz Budakova (Prizren) pre 140 godina.

-Bić (2 k.), od fisa Sop; doseljeni iz Bića (Prizren) u Miroševce (Leskovac) gde su malo probavili, pa se preselili u Gornju Moravu i u Nosalju se nastanili pre 110 godina.

-Jašarović (4 k.), od fisa Sop; doseljen iz Grajčevca (Prizren) pre 90 godina.

-Redžepović ili Prekočelnica (1 k.), od fisa Sop. Starinom iz prizrenskog kraja, odakle je pre 80 godina prešao u Prekopčelnicu (Jablanica); u Nosalje doseljen kao muhadžir 1878 god.

-Beković (1 k.), od fisa Šalja; preseljen iz Poneša (Kriva Reka) 1915 godine.

-Zumberović (1 k.), od fisa Beriš; preseljen iz Mučibabe 1917 god.; dalja starina kao kod Arbanasa u Mučibabi.

Rodovi pravoslavnih Cigana:

-Zdravkovići ili Ravkovi (3 k., ranije sv. Vasilije, sada sv. Nikola); boravili po mnogim selima u Gornjoj Moravi kao čifči je; ovde doseljeni iz G. Slatine pre 80 godina.

-Oklići (5 k.); boravili po mnogim selima u Gornjoj Moravi kao čifčije; u Nosalje doseljeni iz Vladova pre 95 godina.

-Filići (1 k.); preseljeni pre 45 godina iz Gornje Budrige kao čifčije, a ranije živeli i u G. Slatini.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.