Порекло презимена, село Носаље (Гњилане)

6. август 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Носаље, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на десној обали Мораве, у равници, испод косе „Друм“. Вода за пиће добија се из Moраве; у селу има и бунара, али им је вода „тешка“, те се не употребљава за пиће.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Мрамор, Каник и Црквиште; за шуму: Зелена Ливада н Змијарник.

Тип села.

Село је збијеног типа. Дели се у две махале: у „турску“ маалу или Старо Село, где живе Арбанаси, и „српску“ маалу, у којој живе православни Цигани. Махале су одвојене улицом.

Постанак о име села.

Арбанаси су приликом досељавања у ово село затекли Србе, који су се потом раселили. Село тих Срба је било под „Главичицом“, на месту „Селиште“, па су га преместили на данашње место. Прича се, да је име селу дошло по том премештању („ношењу“) које се вршило више пута. Село је расло прираштајем и досељавањем, али није могло постати велико, јер кажу да је оно неки „вакаф“.

Порекло станоништва.

У селу живе Арбанаси и православни Цигани.

Арбанашки родови:

-Зећовићи (2 к.), од фиса Соп; досељени из Будакова (Призрен) пре 140 година.

-Бић (2 к.), од фиса Соп; досељени из Бића (Призрен) у Мирошевце (Лесковац) где су мало пробавили, па се преселили у Горњу Мораву и у Носаљу се настанили пре 110 година.

-Јашаровић (4 к.), од фиса Соп; досељен из Грајчевца (Призрен) пре 90 година.

-Реџеповић или Прекочелница (1 к.), од фиса Соп. Старином из призренског краја, одакле је пре 80 година прешао у Прекопчелницу (Јабланица); у Носаље досељен као мухаџир 1878 год.

-Бековић (1 к.), од фиса Шаља; пресељен из Понеша (Крива Река) 1915 године.

-Зумберовић (1 к.), од фиса Бериш; пресељен из Мучибабе 1917 год.; даља старина као код Арбанаса у Мучибаби.

Родови православних Цигана:

-Здравковићи или Равкови (3 к., раније св. Василије, сада св. Никола); боравили по многим селима у Горњој Морави као чифчи је; овде досељени из Г. Слатине пре 80 година.

-Оклићи (5 к.); боравили по многим селима у Горњој Морави као чифчије; у Носаље досељени из Владова пре 95 година.

-Филићи (1 к.); пресељени пре 45 година из Горње Будриге као чифчије, а раније живели и у Г. Слатини.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.