Poreklo prezimena Čongradin Reviewed by Momizat on . Poštovani, ova stranica je u pripremi. Pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem Poštovani, ova stranica je u pripremi. Pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Poreklo prezimena Čongradin

Poreklo prezimena Čongradin

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (3)

 • Defendor

  Čongradini su pravoslavni Srbi poreklom iz Mokrina u Banatu.

  Jedan od najranijih pomena ove porodice u Mokrinu srećemo još u Protokolu kreščaemih 1757-1766 Mokrina.

  Kao što im i samo prezime kaže, poreklom su iz Čongrada, preko Moriša.

  Ovaj podatak zabeležio je Jovan Erdeljanović u svojoj studiji Srbi u Banatu : naselja i stanovništvo (Novi Sad, 1992, str. 347).

  Prema autorima knjige Etnološka monografija Mokrina prezime Čongradin spada u red prezimena koja su nastala po nazivima mesta odakle su njihovi preci došli nakon ukidanja Potisko-pomoriške vojne granice 1750. godine (Navedeno delo, Mokrin, 2001, str. 282).

  Ovo prezime nalazimo još u popisu Mokrina iz 1781-1786. godine, kada se u njemu pominju Csongradin Anta i Csongradin Stephan, kao i u popisu Mokrina iz 1792. godine, kada se pominju Tyira Csongradin i Jovan Csongradin, ali i Csongradity Tyira. (Dušan J. Popović, Srbi u Banatu do kraja XVIII veka, Beograd, 1955, str. 347)

  U poslednjem primeru vidimo da je još u XVIII veku u Mokrinu postojala i verzija ovog prezimena s nastavkom – i da se odnosila najverovatnije na istu osobu koja je u popisu nastalom desetak godina navedena s verzijom prezimena koja se završava nastavkom –in.

  Zanimljivo je pomenuti da se ovo prezime sreće i u matičnim knjigama gradskog stanovništva osječkog Donjeg grada za period 1699-1703. godine, u kome je zabeležena Csongradin (Csongrad) Katarina (Ive Mažuran, Stanovništvo Osijeka 1693-1703 : Liber baptizatorum, copulatorum et mortuorum Essekini ab ano 1693. usque ad 1703, Osijek, 1973, str. 77).

  Nije nemoguće da je prezime mokrinskih Čongradina i starije od sredine XVIII veka, i da je Katarina od tih Čongradina, ali s obzirom da je u pitanju prezime nastalo prema mestu porekla, to može biti i samo slučajnost.

  Krsna slava Čongradina je Đurđevdan.

  Odgovori
 • Ilija Petrović

  Malo mi beše čudno što stranica predviđena za prezime ČONGRADIN stoji prazna.
  Izvesno je da je to prezime izvedeno prema nazivu mesta Čongrad, u Madžarskoj.
  Čongrad je srbska reč, malo iskrivljena, a prvobitno je glasila Crni (Črni) Grad.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top