Poreklo prezimena Čongradin

2. april 2020.

komentara: 2

Čongradini su pravoslavni Srbi poreklom iz Mokrina u Banatu.

Jedan od najranijih pomena ove porodice u Mokrinu srećemo još u Protokolu kreščaemih 1757-1766 Mokrina.

Kao što im i samo prezime kaže, poreklom su iz Čongrada, preko Moriša.

Ovaj podatak zabeležio je Jovan Erdeljanović u svojoj studiji Srbi u Banatu : naselja i stanovništvo (Novi Sad, 1992, str. 347).

Prema autorima knjige Etnološka monografija Mokrina prezime Čongradin spada u red prezimena koja su nastala po nazivima mesta odakle su njihovi preci došli nakon ukidanja Potisko-pomoriške vojne granice 1750. godine (Navedeno delo, Mokrin, 2001, str. 282).

Ovo prezime nalazimo još u popisu Mokrina iz 1781-1786. godine, kada se u njemu pominju Csongradin Anta i Csongradin Stephan, kao i u popisu Mokrina iz 1792. godine, kada se pominju Tyira Csongradin i Jovan Csongradin, ali i Csongradity Tyira. (Dušan J. Popović, Srbi u Banatu do kraja XVIII veka, Beograd, 1955, str. 347)

U poslednjem primeru vidimo da je još u XVIII veku u Mokrinu postojala i verzija ovog prezimena s nastavkom – i da se odnosila najverovatnije na istu osobu koja je u popisu nastalom desetak godina navedena s verzijom prezimena koja se završava nastavkom –in.

Zanimljivo je pomenuti da se ovo prezime sreće i u matičnim knjigama gradskog stanovništva osječkog Donjeg grada za period 1699-1703. godine, u kome je zabeležena Csongradin (Csongrad) Katarina (Ive Mažuran, Stanovništvo Osijeka 1693-1703 : Liber baptizatorum, copulatorum et mortuorum Essekini ab ano 1693. usque ad 1703, Osijek, 1973, str. 77).

Nije nemoguće da je prezime mokrinskih Čongradina i starije od sredine XVIII veka, i da je Katarina od tih Čongradina, ali s obzirom da je u pitanju prezime nastalo prema mestu porekla, to može biti i samo slučajnost.

Krsna slava Čongradina je Đurđevdan.

Avatar photo

Autor članka:
Branko Todorović

Član Društva srpskih rodoslovaca "Poreklo" od 2014. godine. Predsednik Odbora za heraldiku i glavni urednik Foruma Poreklo.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Malo mi beše čudno što stranica predviđena za prezime ČONGRADIN stoji prazna.
    Izvesno je da je to prezime izvedeno prema nazivu mesta Čongrad, u Madžarskoj.
    Čongrad je srbska reč, malo iskrivljena, a prvobitno je glasila Crni (Črni) Grad.