Порекло презимена Чонградин

2. априла 2020.

коментара: 2

Чонградини су православни Срби пореклом из Мокрина у Банату.

Један од најранијих помена ове породице у Мокрину срећемо још у Протоколу крешчаемих 1757-1766 Мокрина.

Као што им и само презиме каже, пореклом су из Чонграда, преко Мориша.

Овај податак забележио је Јован Ердељановић у својој студији Срби у Банату : насеља и становништво (Нови Сад, 1992, стр. 347).

Према ауторима књиге Етнолошка монографија Мокрина презиме Чонградин спада у ред презимена која су настала по називима места одакле су њихови преци дошли након укидања Потиско-поморишке војне границе 1750. године (Наведено дело, Мокрин, 2001, стр. 282).

Ово презиме налазимо још у попису Мокрина из 1781-1786. године, када се у њему помињу Csongradin Anta и Csongradin Stephan, као и у попису Мокрина из 1792. године, када се помињу Tyira Csongradin и Jovan Csongradin, али и Csongradity Tyira. (Душан Ј. Поповић, Срби у Банату до краја XVIII века, Београд, 1955, стр. 347)

У последњем примеру видимо да је још у XVIII веку у Мокрину постојала и верзија овог презимена с наставком –ић и да се односила највероватније на исту особу која је у попису насталом десетак година наведена с верзијом презимена која се завршава наставком –ин.

Занимљиво је поменути да се ово презиме среће и у матичним књигама градског становништва осјечког Доњег града за период 1699-1703. године, у коме је забележена Csongradin (Csongrad) Katarina (Ive Mažuran, Stanovništvo Osijeka 1693-1703 : Liber baptizatorum, copulatorum et mortuorum Essekini ab ano 1693. usque ad 1703, Osijek, 1973, стр. 77).

Није немогуће да је презиме мокринских Чонградина и старије од средине XVIII века, и да је Катарина од тих Чонградина, али с обзиром да је у питању презиме настало према месту порекла, то може бити и само случајност.

Крсна слава Чонградина је Ђурђевдан.

Аутор чланка:
Бранко Тодоровић

Члан Друштва српских родословаца "Порекло" од 2014. године. Председник Одбора за хералдику и главни уредник Форума Порекло.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Мало ми беше чудно што страница предвиђена за презиме ЧОНГРАДИН стоји празна.
    Извесно је да је то презиме изведено према називу места Чонград, у Маџарској.
    Чонград је србска реч, мало искривљена, а првобитно је гласила Црни (Чрни) Град.