Порекло презимена Чонградин Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Чонградин

Порекло презимена Чонградин

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (3)

 • Defendor

  Чонградини су православни Срби пореклом из Мокрина у Банату.

  Један од најранијих помена ове породице у Мокрину срећемо још у Протоколу крешчаемих 1757-1766 Мокрина.

  Као што им и само презиме каже, пореклом су из Чонграда, преко Мориша.

  Овај податак забележио је Јован Ердељановић у својој студији Срби у Банату : насеља и становништво (Нови Сад, 1992, стр. 347).

  Према ауторима књиге Етнолошка монографија Мокрина презиме Чонградин спада у ред презимена која су настала по називима места одакле су њихови преци дошли након укидања Потиско-поморишке војне границе 1750. године (Наведено дело, Мокрин, 2001, стр. 282).

  Ово презиме налазимо још у попису Мокрина из 1781-1786. године, када се у њему помињу Csongradin Anta и Csongradin Stephan, као и у попису Мокрина из 1792. године, када се помињу Tyira Csongradin и Jovan Csongradin, али и Csongradity Tyira. (Душан Ј. Поповић, Срби у Банату до краја XVIII века, Београд, 1955, стр. 347)

  У последњем примеру видимо да је још у XVIII веку у Мокрину постојала и верзија овог презимена с наставком –ић и да се односила највероватније на исту особу која је у попису насталом десетак година наведена с верзијом презимена која се завршава наставком –ин.

  Занимљиво је поменути да се ово презиме среће и у матичним књигама градског становништва осјечког Доњег града за период 1699-1703. године, у коме је забележена Csongradin (Csongrad) Katarina (Ive Mažuran, Stanovništvo Osijeka 1693-1703 : Liber baptizatorum, copulatorum et mortuorum Essekini ab ano 1693. usque ad 1703, Osijek, 1973, стр. 77).

  Није немогуће да је презиме мокринских Чонградина и старије од средине XVIII века, и да је Катарина од тих Чонградина, али с обзиром да је у питању презиме настало према месту порекла, то може бити и само случајност.

  Крсна слава Чонградина је Ђурђевдан.

  Одговори
 • Илија Петровић

  Мало ми беше чудно што страница предвиђена за презиме ЧОНГРАДИН стоји празна.
  Извесно је да је то презиме изведено према називу места Чонград, у Маџарској.
  Чонград је србска реч, мало искривљена, а првобитно је гласила Црни (Чрни) Град.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top