Српски НевГен без премца у свету – једини софтвер кориштен у студији о Аварима, објављеној у водећем светском научном часопису Нејчр (Nature)

31. јануара 2020.

коментара: 0

У часопису Nature – Scientific Reports, 22. јануара 2020. објављен је рад под називом Genetic insights into the social organisation of the Avar period elite in the 7th century AD Carpathian Basin, у коме су представљени резултати археогенетске анализе 26 скелета аварске елите са седам некропола у Мађарској. Резултати анализе мушких скелета су изузетно занимљиви, и показују велику униформност хаплотипова, јер је за чак 15 од 18 скелета утврђено да припадају прилично реткој грани N1a-TAT>F4205 (старости око 2.300 година), која се данас у значајнијем проценту јавља једино код Бурјата и Монгола. Код преостала три мушка скелета забележене су хаплогрупе Q и R1a. Анализом митохондријалне ДНК утврђено је да око две трећине скелета носи митохондријалне хаплогрупе карактеристичне за народе Сибира и Источне Азије.

Веома значајан податак је да су аутори за класификовање хаплотипова користили искључиво предвиђач хаплогрупа НевГен, софтверски програм који су сачинили чланови Порекла Ацо Невски и Милош Ћетковић-Гентула. Овим се број научних радова који се баве популационом генетиком, а који су у својим анализама користили НевГен попео на преко 20, од којих је неколико објављено у најеминентнијим светским научним часописима, што је само још једна потврда високе поузданости и прецизности овог предвиђача.

Целокупан рад на енглеском језику може се прочитати на следећој адреси:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-57378-8.pdf

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.