Археогенетика: Анализа скелета из некрополе Мокрин (рано бронзано доба)

24. јун 2020.

коментара: 9

Крајем маја 2020. на сајту biorxiv.org објављена је прелиминарна верзија (preprint) рада из области археогенетике, Kinship, acquired and inherited status, and population structure at the Early Bronze Age Mokrin necropolis in northern Serbia, у коме су генетички анализирани скелети са некрополе Мокрин недалеко од Кикинде.

Посебна вредност овог рада је то што је по први пут једна наша научница водећи аутор. Реч је о Александри Жегарац из Лабораторије за биоархеологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. Рад је плод сарадње ове установе и Палеогенетичке групе универзитета Јоханес Гутенберг из Мајнца, једне од водећих институција у светским оквирима које имају искуство и технолошке могућности потребне за изузетно осетљиве и сложене процедуре екстракције, секвенцирања и анализе ДНК из костију старих и више хиљада година.

Како и сам наслов сугерише, главни акценат рада била је анализа сродства и социјалног статуса индивидуа сахрањених испод некрополе у Мокрину, која се датира у рано бронзано доба (2100-1800 п.н.е.), и на основу археолошких налаза приписује се Моришко-Мокринској култури која је обухватала делове северне Србије, југоисточне Мађарске и западне Румуније.

Анализирана су укупно 24 скелета, 14 женских и 10 мушких, и за чак њих 15 је уврђено да су били у некој врсти родбинске везе, укључујући и три родитељске везе мајка-син.

Када су у питању унипарентални маркери који се наслеђују само по мушкој и женској линији,  резултати су показали прилично високу хетерогеност Y и митохондријалних хаплогрупа. Од Y хаплогрупа I2 је утврђена код четири мушка скелета, R1b код три, BT код два и Ј2b2 код једног. Митохондријалне хаплогрупе су још разноврсније, хаплогрупа H утврђена је код десет скелета, U код шест, Ј код четири, Т код три и К код једног.

Прелиминарну верзију рада можете прочитати ОВДЕ.

 

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Владимир

    Можемо ли сазнати које тачно подгране су у питању?
    Хвала унапред, поздрав!

    • Милан Рајевац

      У овом раду нису посветили превише пажње Y-хаплогрупама, тј. нису тестирали млађе подгране, тако да ћемо морати да сачекамо да рад (а са њим и сирови подаци) буде званично објављен како бисмо могли проверити и те млађе подгране. У прелиминарној верзији рада објављене су следеће хаплогрупе за мушке скелете:

      122E I2a1b-М423
      163 J2b-M102
      211 I2a1b-М423
      220 R1b1a2a2c1-Z2109
      225 R1b1a2a2c1-Z2109
      243 BT
      257 R1b1a2a2c1a1-Z2109>CTS7556
      260 I2a2a1a2a2-М223>S18331
      282 BT
      295 I2a1a-P37.2>CTS595

  2. Mik

    Propust je u tekstu ne napisat ko ima cigansku haplogrupu sa zenske strane. Dali gali ili I2. 🙂

    Ovo je dokaz da su Iliri i Gali zajedno ziveli kako potvrđuje Grčka literatura iz antike!

    Ja sam uvek hteo da saznam odakle nama tamnija koža naspram rođaka na severu. Jer svi u mom selu su plavi kao deca, kasnije potamne. Selo do nas takodje ali muškarci na tamnu kosu imaju riđu bradu odreda. I oni hvataju R1a, mi hvatamo I2 i I1 mešano u selu.

  3. Ruzica Pavlovic Rudan

    Da li je sled unutar I2a:M438-I460-P37-M423-I621-CTS10228-Y3120

  4. Ruzica Pavlovic Rudan

    Gde smo bili tu smo i danas!!!

    • Denis

      Шта је баби мило то јој се и снило. Како си развила комплекс ниже вредности ? Да ли те мама и тата нису волели или су те малтретирали у школи ?

  5. Ruzica Pavlovic Rudan

    Можете ли повезати женске скелете Н хаплогрупе , са женама које су отете и доведене са југа Индије, а што је резултат похода наших аријеваца на далеки исток

    • Милан Рајевац

      Поштована Ружице, никаквим логичким вратоломијама не могу се женски скелети mt- хаплогрупе H повезати са мушком Y-хаплогрупом H, карактеристичном за индијски потконтинент. Такође, осим у маштањима појединих шарлатана који неуспешно покушавају да се представе некаквим историјским ауторитетима, никаквих “похода наших аријеваца на далеки исток” није било. Под појмом аријевци све до 19. века подразумевали су се искључиво припадници Индо-Иранске гране индоевропских народа (тако су сами себе називали). Словени, Келти, Германи, Грци и остали индоевропски народи никада се у историји нису називали Аријевцима, те нацистичке измишљотине наука је одавно одбацила, али очито су наставиле да живе у небулозним писанијама појединих идиота са ових простора.