Светски подухват Српског ДНК пројекта: Пуштен у рад НЕВГЕН, програм за предвиђање генетичких хаплогрупа

7. јануара 2016.

коментара: 1

Друштво српских родословаца “Порекло” и Српски ДНК пројекат с поносом објављују – на Божић, 7. јануара 2016. године, пуштен је у рад НЕВГЕН Y-ДНК ПРѢДВИЂАЧ (www.nevgen.org), најбољи предвиђач Y-ДНК хаплогрупа на свету. 

Nevgen-printscreen

Програмери Порекла Александар Невски и Милош Ћетковић Гентула крунисали су свој вишемесечни рад израдом јединственог предвиђача Y-ДНК хаплогрупа, који је у сваком погледу надмашио све постојеће сличне алате на интернету. Свесни да су креирали програм који могу да користе заљубљеници у генетичку генеалогију било где у свету, наши програмери су урадили тројезичну верзију НЕВГЕН-а – на српском, руском и енглеском језику.

НЕВГЕН је алат помоћу којег је могуће са великом вероватноћом предвидети којој хаплогрупи припада резултат који се добије тестирањем Y-ДНК хромозома, тј. прапорекла по мушкој линији.

У пробном периоду, НЕВГЕН се показао као далеко поузданији алат од сличних у свету, нарочито кад су у питању хаплотипови из југоисточне Европе.

У првим реакцијама по пуштању у рад НЕВГЕН-а, што је објављено на друштвеним мрежама и форуму Порекла, стигле су више него позитивне оцене и сигурни смо да ће у данима што следе овај програм стећи поверење најзначајнијих лабораторија, установа које се баве генетичком генеалогијом, како и појединаца широм света.

Хвала Невском и Гентули на великом подухвату на понос Порекла!

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Љубомир

    И нама, посетиоцима, родословцима и поштоваоцима овог пројекта је Божић Бата преко два стручњака у правом смислу речи оставио нешто испод стабла који расте на порталу Порекла!!! Срећно!!!