Svetski poduhvat Srpskog DNK projekta: Pušten u rad NEVGEN, program za predviđanje genetičkih haplogrupa

7. januar 2016.

komentara: 1

Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” i Srpski DNK projekat s ponosom objavljuju – na Božić, 7. januara 2016. godine, pušten je u rad NEVGEN Y-DNK PRѢDVIĐAČ (www.nevgen.org), najbolji predviđač Y-DNK haplogrupa na svetu. 

Nevgen-printscreen

Programeri Porekla Aleksandar Nevski i Miloš Ćetković Gentula krunisali su svoj višemesečni rad izradom jedinstvenog predviđača Y-DNK haplogrupa, koji je u svakom pogledu nadmašio sve postojeće slične alate na internetu. Svesni da su kreirali program koji mogu da koriste zaljubljenici u genetičku genealogiju bilo gde u svetu, naši programeri su uradili trojezičnu verziju NEVGEN-a – na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

NEVGEN je alat pomoću kojeg je moguće sa velikom verovatnoćom predvideti kojoj haplogrupi pripada rezultat koji se dobije testiranjem Y-DNK hromozoma, tj. praporekla po muškoj liniji.

U probnom periodu, NEVGEN se pokazao kao daleko pouzdaniji alat od sličnih u svetu, naročito kad su u pitanju haplotipovi iz jugoistočne Evrope.

U prvim reakcijama po puštanju u rad NEVGEN-a, što je objavljeno na društvenim mrežama i forumu Porekla, stigle su više nego pozitivne ocene i sigurni smo da će u danima što slede ovaj program steći poverenje najznačajnijih laboratorija, ustanova koje se bave genetičkom genealogijom, kako i pojedinaca širom sveta.

Hvala Nevskom i Gentuli na velikom poduhvatu na ponos Porekla!

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ljubomir

    I nama, posetiocima, rodoslovcima i poštovaocima ovog projekta je Božić Bata preko dva stručnjaka u pravom smislu reči ostavio nešto ispod stabla koji raste na portalu Porekla!!! Srećno!!!