Srpski NevGen bez premca u svetu – jedini softver korišten u studiji o Avarima, objavljenoj u vodećem svetskom naučnom časopisu Nejčr (Nature)

31. januar 2020.

komentara: 0

U časopisu Nature – Scientific Reports, 22. januara 2020. objavljen je rad pod nazivom Genetic insights into the social organisation of the Avar period elite in the 7th century AD Carpathian Basin, u kome su predstavljeni rezultati arheogenetske analize 26 skeleta avarske elite sa sedam nekropola u Mađarskoj. Rezultati analize muških skeleta su izuzetno zanimljivi, i pokazuju veliku uniformnost haplotipova, jer je za čak 15 od 18 skeleta utvrđeno da pripadaju prilično retkoj grani N1a-TAT>F4205 (starosti oko 2.300 godina), koja se danas u značajnijem procentu javlja jedino kod Burjata i Mongola. Kod preostala tri muška skeleta zabeležene su haplogrupe Q i R1a. Analizom mitohondrijalne DNK utvrđeno je da oko dve trećine skeleta nosi mitohondrijalne haplogrupe karakteristične za narode Sibira i Istočne Azije.

Veoma značajan podatak je da su autori za klasifikovanje haplotipova koristili isključivo predviđač haplogrupa NevGen, softverski program koji su sačinili članovi Porekla Aco Nevski i Miloš Ćetković-Gentula. Ovim se broj naučnih radova koji se bave populacionom genetikom, a koji su u svojim analizama koristili NevGen popeo na preko 20, od kojih je nekoliko objavljeno u najeminentnijim svetskim naučnim časopisima, što je samo još jedna potvrda visoke pouzdanosti i preciznosti ovog predviđača.

Celokupan rad na engleskom jeziku može se pročitati na sledećoj adresi:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-57378-8.pdf

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.