Poreklo prezimena, naselje Đeneral Janković (Kačanik)

21. septembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Đeneral Janković, opština Kačanik – Kosovski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kačanička Klisura“, (podaci prikupljeni 1940. i 1948. godine). Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj, vode, zemlje i tip naselja.

Položaj i tip. Naselje se nalazi pored železničke pruge s leve strane Lepenca na njegovoj najnižoj terasi. Oko naselja su plodne njive. Stanovnici piju vodu iz bunara i vodovoda.

Naselje je zbijenog tipa.

Postanak naselja.

Đeneral Janković je mlado naselje. U 19. veku tu je najpre postojao samo jedan han. Sa izgradnjom kosovske železnice (1873 g.) pored hana bila je sagrađena železnička stanica, a iza toga otvorena je jedna kovačnica. Po sopstveniku hana Elezu (bio je iz sela Dimca) naselje se do 1912 g. zvalo Elez Han. Brzo povećavanje naselja nastalo je tek od 1920 godine, kada je tu osnovana opština za okolna sela, podignute su dve kafane i jedna bakalnica. Od 1920 g. počeli se doseljavati kao stalni stanovnici porodice iz okolnih naselja, arbanaške i ciganske. Ali najveći razvoj naselja nastupio je od 1930 g. Tada je ovde podignuta fabrika cementa, te je to izazvalo izgradnju fabričke kolonije za potrebe činovničkih porodica i radnika. U vezi s tim otvoreno je i nekoliko zanatlijskih i trgovačkih radnji (ukupno sedam).

Poreklo stanovništva.

Stalnih porodica ima svega 16 (1948 g.). Ti stanovnici su muslimani, a po narodnosti se dele na Cigane i Arbanase.

Cigani su:

-Ramadan (2 k), došli u tursko doba iz Skoplja.

-Idriz (2 k). došli 1912 g. iz Kačanika.

-Amdija (1 k). došao kada i rod Idriz.

-Šefki (1 k), došao 1913 g. iz Dubrave (južni deo Kosova).

-Džavid (1 k), došao pre 20 godina iz tetovskog sela Podbrđa.

-Redžep (1 k), došao pre 5 godina iz Belovišta (D. Polog).

Arbanasi:

-Topojan ili Tairovi (3 k),

-Vilj (3 k) i:

-Imište (2 k), svi se postepeno doseljavali posle 1920 g. iz susednog planinskog sela Nećavca. Pravo im je poreklo iz Ljume u Severnoj Arbaniji.

Fabrička kolonija je naseljena službenicima i radnicima. Njihov boravak ovde nije sasvim stalan, jer oni često dolaze i odlaze. Ovakvih službenika i radnika ima oko 60; od njih je polovina sa porodicom, a ostali su samci. Oni su se najviše stekli iz Skoplja, a ima druth koji su iz različitih krajeva naše države. Po narodnosti su: Makedonci, Srbi, Hrvati i Slovenci.

Privredne prilike.

Cement koji se izrađuje u fabrici troši se za građevinske potrebe u N. R. Makedoniji. Od zanatlijskih i trgovačkih radnji postoje (1948 g.): dve kovačnice, jedna berbernica, jedna vodenica, 3 zadružne prodavnice i jedna menza.

Seoski stanovnici u Đeneral Jankoviću obrađuju njive i gaje stoku.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kačanička Klisura“, (podaci prikupljeni 1940. i 1948. godine). Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.