Порекло презимена, насеље Ђенерал Јанковић (Качаник)

21. септембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Ђенерал Јанковић, општина Качаник – Косовски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, воде, земље и тип насеља.

Положај и тип. Насеље се налази поред железничке пруге с леве стране Лепенца на његовој најнижој тераси. Око насеља су плодне њиве. Становници пију воду из бунара и водовода.

Насеље је збијеног типа.

Постанак насеља.

Ђенерал Јанковић је младо насеље. У 19. веку ту је најпре постојао само један хан. Са изградњом косовске железнице (1873 г.) поред хана била је саграђена железничка станица, а иза тога отворена је једна ковачница. По сопственику хана Елезу (био је из села Димца) насеље се до 1912 г. звало Елез Хан. Брзо повећавање насеља настало је тек од 1920 године, када је ту основана општина за околна села, подигнуте су две кафане и једна бакалница. Од 1920 г. почели се досељавати као стални становници породице из околних насеља, арбанашке и циганске. Али највећи развој насеља наступио је од 1930 г. Тада је овде подигнута фабрика цемента, те је то изазвало изградњу фабричке колоније за потребе чиновничких породица и радника. У вези с тим отворено је и неколико занатлијских и трговачких радњи (укупно седам).

Порекло становништва.

Сталних породица има свега 16 (1948 г.). Ти становници су муслимани, а по народности се деле на Цигане и Арбанасе.

Цигани су:

-Рамадан (2 к), дошли у турско доба из Скопља.

-Идриз (2 к). дошли 1912 г. из Качаника.

-Амдија (1 к). дошао када и род Идриз.

-Шефки (1 к), дошао 1913 г. из Дубраве (јужни део Косова).

-Џавид (1 к), дошао пре 20 година из тетовског села Подбрђа.

-Реџеп (1 к), дошао пре 5 година из Беловишта (Д. Полог).

Арбанаси:

-Топојан или Таирови (3 к),

-Виљ (3 к) и:

-Имиште (2 к), сви се постепено досељавали после 1920 г. из суседног планинског села Нећавца. Право им је порекло из Љуме у Северној Арбанији.

Фабричка колонија је насељена службеницима и радницима. Њихов боравак овде није сасвим сталан, јер они често долазе и одлазе. Оваквих службеника и радника има око 60; од њих је половина са породицом, а остали су самци. Они су се највише стекли из Скопља, а има друтх који су из различитих крајева наше државе. По народности су: Македонци, Срби, Хрвати и Словенци.

Привредне прилике.

Цемент који се израђује у фабрици троши се за грађевинске потребе у Н. Р. Македонији. Од занатлијских и трговачких радњи постоје (1948 г.): две ковачнице, једна берберница, једна воденица, 3 задружне продавнице и једна менза.

Сеоски становници у Ђенерал Јанковићу обрађују њиве и гаје стоку.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.