Порекло презимена, село Димце (Качаник)

21. септембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Димце, општина Качаник – Косовски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је мало и лежи са леве стране Лепенца на уској тераси високој око 500 м.

Воде.

Становништво добија воду из једне речице, из извора Крони Катундат (Сеоски Извор) и једне чесме. Од пре неколико година у селу је ископан један бунар.

Земље и шуме.

Сеоске су њиве на местима: Ограда, Фуш (Поље) и Ара Димцас. На месту званом Лаки, поред ливада, има и нешто шуме. Шуме је раније било и на месту Ђур (Камен).

Тип села.

Димце је збијеног типа. Дели се на два краја: Маала Бериш и Маала Тсач. Име је дато махалама по фисној припадности становника. Село има 11 домова.

Прошлост и старине.

Пре неколико година сељаци су на простору испод насеља откопали две камене плоче са натписима. Плоче је касније пренео неки испитивач, али се не зна ко и куда. (Свакако су пренете у музеј у Скопље).

Данашњи досељени муслимански становници не знају да ли су њихови преци приликом досељавања затекли село или не. По садашњем становништву Димце је старо око 180 година. По причању Димце и суседно село Дробњак исте су старости и, по времену од када се у њих доселило данашње становништво, она се сматрају старијим од околних насеља.

Порекло становништва.

Сада у Димцу живи досељено мслиманско становништво арбанашког говора. Родови су:

-Сома (4 к), од фиса Тсач. Ово је најстарији сеоски род. Доселили се из Северне Арбаније као католици. У село су дошли преци из шестог појаса као „три брата“. По досељењу они су прешли на ислам. Двојица се од браће доцније иселили у суседно село Дробњак, од којих се тамо намножило данашње становништво.

-Шет (4 к), од фиса Тсач. Дошли су иза рода Сома. Порекло као и код њих.

-Точ (2 к) и:

-M’ ц (1 к), пореклом из Малесије, од фиса Бериш. Овде се, кажу, доселили као католици па по досељењу прешли у муслиманску веру. По времену досељења ови су најмлађи сеоски родови, те их стога остали становници зову именом Муаџнр. У Димцу су од средине 19 века.

За последњих 10 година иселиле се: једна породица од М’ц у Скопље, две од Шет и једна од Сома у Турску.

Привредне прилике.

Године 1947. Димце је имало: 24 ха под њивама, 2 ха под ливадама, 5 ха под пашњацима и 8 ха под шумом. Сви су ови простори непосредно око села. Њиве су по врстама усева биле овако распоређене: под кукурузом око 10, под јечмом 4, под пшеницом 4, под ражом 2 и под овсом 2 ха.

Године 1948. од стоке село је имало: говеда 41, оваца 21, и коза 193.

Неколико мушкараца из Димца преко године стално раде у суседној фабрици цемента у Ђенерал Јанковићу.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Качаничка Клисура“, (подаци прикупљени 1940. и 1948. године). Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.