Poreklo prezimena, selo Zarbince (Bujanovac)

2. mart 2019.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Zarbince, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je u blizini stare srpsko-turske granice, u izvorištu Zarbinske Reke. Seoske kuće su većim delom na levoj strani doline ove reke.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi: Kitka, Šop, Ljoskoglava.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Kuće su rasturene u grupice ili usamljene i zauzimaju različite položaje: na brdima ili njihovim stranama, na kosama, u dolinama potoka ili u dolinama reke. Deli se na sedam mahala, čiji su nazivi po rodovima u njima. Udaljenja između mahala su oko 15 minuta hoda.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi su pri naseljavanju zatekli selo u kome su živeli Srbi koji su se docnije, kako Arbanasi kažu, iselili u Koćuru (Preševska Pčinja). U poljaničkom Golemom Selu rod Đokavci je iseljen iz Zarbinca, jer su ga proterali Arbanasi. Arbanaško stanovništvo u selu je raslo doseljavanjem i priraštajem.

Rodovi:

-Sejdiović (16 k.) su od fisa Sopa. Doseljeni su iz Severne Albanije pre 170 godina. Prvo su se bili nastanili u Odanovcu, gde su živeli tri godine, pa se zbog prolaza „tatara“ preselili u Zarbince.

-Bađuk (18 k.), su od fisa Sopa i:

-Belja (5 k.), od fisa Krue Zi: doseljeni posle Sejdiovića.

-Duša (13 k.), i:

-Ljumnjan (15 k.), su od fisa Beriša; doseljeni posle Bađuka i Velje.

-Brnjaš (6 k.), su od fisa Tsača, i:

-Teša (17 k.), su od fisa Sopa: doseljeni poslednji po redu.

Godine 1924. su se u Tursku iselile dve kuće, od kojih je jedna otuda prešla u Albaniju a 1928. godine su se u Albaniju iselile još dve kuće.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Meri

    Dobro veče.Hoću da Vam se zahvalim što ste pisali o nekim zaboravljenim mestima u Srbiji.Interesuje me gde mogu da nabavim knjigu od Uroševića ,,Novobrdska Kriva reka,,a posebno me interesuje o rodu Brnjaš iz Zarbinaca …možete me kontaktirati preko mail adrese- [email protected]. Hvala unapred